IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяват емблематична спортна зала във Варна

Над 920 хил. евро ще бъдат вложени в реновирането на „Юнашки салон“

14:14 | 02.04.15 г.
<p>
	Емблематичната и строена преди повече от столетие зала не се използва от години. <em>Снимка: БТА</em></p>

Емблематичната и строена преди повече от столетие зала не се използва от години. Снимка: БТА

Община Варна е получила инвестиционен кредит от над 920 хил. евро за реновиране на историческата сграда „Юнашки салон“, съобщиха от Societe Generale Експресбанк, която съвместно с Регионалния фонд за градско развитие по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA осигурява финансирането.

Средствата ще бъдат използвани за пълното възстановяване на сградата, спортната зала и прилежащите площи.

„Юнашки салон – Варна“ е сертифициран като паметник на културата и архитектурата през 1982 г. Към него спадат спортна зала и офис помещения. Сградата се намира в самия център на морската столица - в непосредствена близост до катедралата „Успение Богородично“ и попада в интегрирания план за устойчиво градско развитие на града.

„Юнашки салон“ е бил седалище на Спортната общност на Варна, част от прочутия съюз на гимнастическите асоциации “Юнак“, основан в края на 19-ти век и активен до 1944 г. Сградата дълги години е била изоставена и необитаема.

Проектът предвижда ремонтът да се осъществи съгласно изискванията на Закона за опазване на културните паметници с цел запазване облика на фасадата и възстановяване на спортната зала като я направи подходяща за редица спортни и културни дейности.

Залата ще бъде снабдена с нови вентилационни и отоплителни съоръжения, както и със 70 места за зрители. Във фоайето ще бъде обособена изложбена площ „Зала на славата“ с фотографии, илюстриращи постиженията на известни спортисти, родени и живeли във Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още