IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК предлага прецизиране на правната уредба за поддържане на асансьори

Това става след оценка за съответствието на правната уредба с правилата на конкуренцията

17:37 | 30.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлага прецизиране на правната уредба за техническия надзор и поддържането на асансьори.

Това става след оценка за съответствието на правната уредба с правилата на конкуренцията, информира Комисията, която е направила прегледа по собствена инициатива. 

По отношение на техническия надзор на асансьори антимонополният регулатор предлага да се прецизират правилата, според които има изисквания за минимален брой персонал и притежаваните материално-технически средства.

Комисията предлага същото и във връзка с аналогичното изискване за материално-технически средства и условия, предвидени за лицата, извършващи дейности по поддържане, ремонтиране и преустройване на асансьори.

Според КЗК разпоредбата в Закона за техническите изисквания към продуктите (ЗТИП), която предвижда, че при преобразуване на търговците или юридическите лица, лицензирани да извършват технически надзор на асансьори, лицензиите не могат да преминават върху новоучредените лица или правоприемници, представлява ограничение на конкуренцията. То не е оправдано и следва да бъде отменено, препоръчва антимонополният орган. 

КЗК отправя редица други препоръки и предлага на компетентните органи да изменят разпоредбата, по силата на която лицата, които поддържат асансьори, могат да ползват подизпълнители само с писменото съгласие на ползвателите. Според Комисията такова писмено съгласие не трябва да се иска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още