IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 мита за системите за сграден мениджмънт

Тези системи се превръщат в задължителен елемент за всеки инвеститор или собственик на сграда

09:47 | 25.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Siemens</em></p>

Снимка: Siemens

Системите за сграден мениджмънт (BMS – Building management system) все повече се превръщат в задължителен елемент за всеки инвеститор или собственик на сграда, който иска да гарантира висока енергийна ефективност, бърза възвращаемост на инвестицията и комфорт и безопасност за ползвателите. Те носят множество безспорни предимства, но са обект и на немалко митове. Ето кои са най-честите заблуди по темата:

Мит 1: BMS системите са само за големи сгради и комплекси

Една от най-често срещаните заблуди е, че системите за управление са предназначени само за големи сгради или комплекси. Всъщност това съвсем не е така!

Съвременните системи за сграден мениджмънт са гъвкави и мащабируеми, така че да могат да отговорят на специфичните потребности на различни типове сгради. Съществуват BMS системи, специално разработени за малки и средни сгради, които съответстват на техните нужди, имат лесна поддръжка, без излишни разходи. Един от примерите за иновативно решение е Desigo Control Point на Siemens.

Факт е, че всяка сграда, независимо от нейния размер и предназначение, може да извлече значителни ползи от внедряването на BMS система. С нейна помощ става възможно денонощното наблюдение на работата на сградните системи и инсталации, отчитането на реалното потребление на енергийни и други ресурси, следенето на натовареността и много други важни функционалности. Активната работа с BMS системата позволява подобряване на всички тези процеси и на цялостното представяне на сградата при оптимизирани нива на разходите.

Не на последно място, BMS системата помага за откриване на потенциални рискове и слаби места и предотвратяване на аварии.

Мит 2: BMS системите са твърде скъпи

Един от факторите, които подхранват първата заблуда, са нереалистичните представи за цената на една BMS платформа. Разходите по инсталирането на такава система са пропорционални на общите разходи за строежа на сградата – обикновено около 2% от общата стойност за проектиране и изграждане. Следователно няма основание да се смята, че инсталирането на BMS на по-малка сграда е необосновано голям разход за нейния мащаб. В повечето случаи, ако със системата се работи активно, инвестицията се изплаща за 1-2 години. Възвръщаемостта идва под формата на оптимизиране на енергийното потребление, спестяване на разходи от излишна консумация, аварии, ремонти и други потенциални загуби на енергиен и човешки ресурс.

Мит 3: За BMS системата трябва да мислим накрая

Факт е, че инсталирането на BMS системата се извършва във финалните етапи на строежа на сградата, но е от съществено значение тя да се заложи и проектира още в ранните етапи на проектиране. Причината е, че платформата за сграден мениджмънт е свързващото звено между всички останали сградни системи като ОВК, електричество, видеонаблюдение, контрол на достъп и много други. Затова тя трябва да бъде проектирана и инсталирана в унисон с тях. Още в началото трябва да бъде заложен и бюджетът за BMS системата, за да се избегнат компромиси на по-късен етап.

Мит 4: BMS системата работи сама

Колкото и съвършена да е една система за управление на сгради, тя не може да работи сама. Съвременните BMS платформи като Desigo CC предлагат много предимства, които обаче дават ефект само и единствено при активна работа и наличието на съответните обучени специалисти.

Управлението на BMS системата може да се извършва ин-хаус, напр. от фасилити мениджър, главен инженер или друг обучен служител, или да бъде делегирано на външна компания с ноу-хау в областта. При всички случаи обаче е необходима активна работа с нея и постоянно наблюдение, за да могат да се използват всички възможности за оптимизация и да се извлекат максимални ползи.

Мит 5: Всички BMS системи вършат еднаква работа, важна е цената

Тази заблуда е един от най-големите подводни камъни при избора на BMS система. Нормално е даден инвеститор да се изкуши от по-ниската цена. Това обаче може да се окаже изключително сериозна грешка с дългосрочни и непредвидими последици. Погрешният избор на система за сграден мениджмънт, неподходяща за нуждите и особеностите на сградата, може да доведе до много проблеми и загуби при нейната експлоатация в бъдеще. Затова и специалистите съветват във фазата на проектиране да се доверим на независим консултант, познаващ различните системи, който да даде адекватен съвет за избора на конкретен продукт.

Една от най-честите грешки е инсталирането на BMS система, съставена от компоненти на различни производители, които не работят достатъчно гладко заедно или дават дефекти. Такава система носи проблеми и в бъдеще, особено при нужда от замяна на някой продукт или ъпгрейд на системата. За устойчива във времето сграда специалистите препоръчват инсталирането на цялостна разработена BMS система от утвърден производител като Siemens, който има дългогодишен опит в сферата и може да осигури поддръжка и съвместимост за десетилетия напред.

Повече за системите за управление на сгради може да научите в блога на Siemens България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още