IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за частния остров на Онасис разтревожи Гърция

Депутат настоява държавата да придобие острова, ако наследницата на Онасис не може да си позволи да го стопанисва

11:27 | 28.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Сделката за частния остров на Онасис разтревожи Гърция

Гръцкото правителство е потърсило правна помощ заради сделката за о. Скорпиос – частният остров на покойния Аристотел Онасис, предаде агенция Bloomberg.

Миналия месец стана ясно, че руският олигарх Дмитрий Риболовлев и дъщеря му Екатерина са договорили с наследницата на Онасис – Атина Онасис Русел, сделката за острова, която включва и съседното му островче Спарти. Продажбата е реализирана чрез инвестиционния тръст на Риболовлев, откъдето коментираха, че тя е „по-скоро нещо като дългосрочно отдаване под наем“ на острова.

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас обаче е алармирал държавния правен съвет, който трябва да реши дали сделката защитава интересите на страната. Това става ясно от отговора на финансовото министерство на Гърция на поставен от депутат въпрос.

Писмото е с дата 20 май и е изпратено на парламента в Атина, отбелязва информационната агенция.

Народният представител Йоанис Мичелакис настоява островът да остане във владение на наследницата на Аристотел Онасис, а ако тя не може да си позволи да го стопанисва, да бъде придобит от гръцката държава.

Волята на покойния Онасис беше ако островът излезе от контрола на семейството му, да бъде позволено на служителите на основаната от него авиокомпания Olympic Airlines и техните деца да го ползват за летните ваканции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още