IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джакарта е първа в света по ръст на цените на луксозните жилища

В Европа цените на луксозните жилища са забавили спада до 0,9% през второто тримесечие, според глобален консултант

13:57 | 01.08.13 г.
Джакарта е първа в света по ръст на цените на луксозните жилища

Цените на луксозните жилища в Джакарта са се повишили с 27,2% през второто тримесечие на годишна база, което за трето поредно тримесечие нарежда града на първо място в класацията на Knight Frank по този показател, съобщи онлайн изданието World Property Channel.

Като цяло средната цена на луксозните жилища във водещите глобални градове се е покачила с 2,4% спрямо 0,4% през първото тримесечие на годината. В момента индексът е с 27% над най-ниското си ниво, което достигна през второто тримесечие на 2009 г. заради кризата, и отчита най-силния си тримесечен растеж от три години, коментират авторите на доклада.

Топ 5 се оформя от Дубай, Шанхай, Санкт Петербург и Тел Авив.

Европа продължава да е най-зле представящият се регион, като на дъното на класацията намират място Рим, Париж и Мадрид.

Цените на първокласните имоти на Стария континент през второто тримесечие на тази година са паднали с 0,9%, темповете на спад се забавят – по същото време миналата година беше отчетено понижение на цените от 3,4%.

Някои европейски градове въвеждат "златни визи" и данъчни стимули, за да привлекат чуждестранни инвеститори, отбелязват от Knight Frank.

В Азия пък правителствата се опитват да охладят цените на водещите пазари, но до момента усилията им като че ли имат минимален ефект. Въпреки разнообразните мерки, в Сингапур цените на луксозните имоти са нараснали с 5,5% през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още