IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти предупреждават за балон на жилищните цени в Лондон

На годишна база жилищата в английската столица са поскъпнали средно с 11,6%

09:33 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Експерти предупреждават за балон на жилищните цени в Лондон

Набъбващите жилищни цени в Лондон тласкат пазара към балон, предупреди влиятелна група икономисти, цитирана от Financial Times.

Цените на жилищата в британската столица започват да демонстрират признаци на "подобни на балон условия", според доклад на EY Item Club. В същото време цените в останалата част на Острова не дават повод за опасения.

На годишна база жилищата в Лондон са поскъпнали средно с 11,6%, показват данни на Националната статистическа служба. За останалата част от страната увеличението е с 3,1%. 

В отговор на предизвикателството правителството трябва да ограничи размера на кредитите, които купувачите на жилища могат да теглят спрямо определено ниво на доходите, твърдят икономистите. Този праг би бил по-ефективен от отмяната на държавната програма "Помощ за покупка", която субсидира кредити за жилищна покупка. "Най-вероятният източник на балон е Лондон, където ефектът от "Помощ за покупка" е малък", се отбелязва в доклада.

От организацията също настояват правителството да увеличи размера на средствата, които заема, за покриване на разходите по програми за изграждане на държавни жилища. Друга възможност е да се облекчат правилата за планиране в и около Лондон и да се ускори продажбата на държавна земя, допълват авторите на документа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още