IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон залага на небостъргачите

Организации за опазване на културното и историческо наследство се опасяват, че новото строителство силно ще промени хоризонта на британската столица

14:10 | 28.01.14 г.
Лондон залага на небостъргачите

В Лондон предстои изграждането на рекорден брой на небостъргачи, което предизвиква опасения, че хоризонтът на британската столица ще бъде развален от "стъклена стена", пише Financial Times.

Над 200 кули с по най-малко 20 етажа са или в строеж, или в етап на планиране. От тях три четвърти са жилищни, показват данни на форума за дискусии и образование New London Architecture. Този брой е безпрецедентен в историята на града и силно ще промени хоризонта, твърди председателят на организацията Питър Мъри.

Финансираната от правителството организация за съхраняване на културното и историческо наследство English Heritage отправи призив към кмета на Лондон Борис Джонсън да затегне правилата за строителство, за да органичи изграждането на толкова небостъргачи.

"Ние не сме против високите сгради - те винаги са играли роля в историята на Лондон. Но това е много голям обем ново строителство, а повечето хора нямат представа, че то предстои да се случи", коментира Найджъл Баркър от English Heritage.

Мъри твърди, че високите жилищни сгради са особено популярни сред чуждестранните купувачи. "Това е отражение на факта, че Лондон вече е глобален град; хора от чужбина купуват и инвестират в строителния процес, а те са свикнали с високите сгради", отбелязва той. "Те често изразяват учудване, че сградите в Лондон са толкова ниски".

Чуждестранните купувачи масово се стичат към жилищния пазар на Лондон, което повишава цените. На фона на прогнозите, че населението на британската столица ще се увеличи с 2 млн. души до 2030 г. има спешна нужда от още жилища.

Сюзън Емет от Savills споделя, че в Лондон през следващите пет години ще бъдат строени по 28 500 жилища годишно, което е малко над половината от необходимото количество.

"Не бива да се страхуваме от високите сгради", казва Емет. "Трябва да строим с по-голяма гъстота, за да осигурим нужните жилища в Лондон. Високите жилищни блокове помагат тази цел да се постигне, особено близо до възлите на обществения транспорт", отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още