IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Brexit ще засегне пазара на имоти на Острова?

Анализатори очакват по-тежки последствия в периода на несигурност след референдума и до договарянето на новите отношения с ЕС, ако страната напусне съюза

11:16 | 19.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) може да доведе до тежки регионални и глобални щети, предупреждава Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от онлайн изданието themovchannel.com.

Последната оценка на Фонда съвпада с опасенията на британското правителство, че евентуален Brexit след референдума през юни ще предизвика "сериозни предизвикателства" за страната и останалата част на Европа заради нарушаването на търговските взаимоотношения.

МВФ подчертава, че референдумът вече е създал атмосфера на несигурност. Несигурността на свой ред е враг на инвеститорите.

Фондът припомня за отдръпването на инвеститорите при референдума за независимост на Шотландия и последните избори на Острова. Купувачите и продавачите са склонни да реагират на неизвестните сценарии, като изчакват, за да видят какво ще се случи.

Една трета от анкетираните в скорошно проучване на KPMG инвеститори вече са намалили или планират да намалят инвестициите си преди референдума за 23 юни. Две трети от анкетираните са заявили, че ако Великобритания гласува да напусне ЕС, те ще забавят инвестициите си в британски имоти по време на несигурния период, в който се договарят нови условия за ангажиране с Европа.

Това първоначален период на несигурност потенциално би могъл да доведе до по-непосредствено увреждане на пазара на имоти на Острова, отколкото стабилният пост-Brexit период, според KPMG.

На въпрос кои европейски страни ще бъдат алтернативна дестинация за инвестиции, по-голямата част от инвеститорите посочват Германия, следвана от Франция.

Други в сектора на имотите са уверени в устойчивостта на пазара в резултат от референдума. Според Savills въздействието върху обема на сделките в сектора на бизнес, жилищните и селските имоти ще е краткосрочно.

Savills признава обаче, че гласуване в подкрепа на оставането на Великобритания в ЕС ще доведе до възстановяване на търсенето. Подкрепа за излизане от ЕС ще доведе до несигурност за периода, в който се договарят наново отношенията с ЕС. Докога ще продължи тази несигурност обаче, никой не може да предположи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Балона на имоти в Англия е голям ,и ако напуснат ЕС даже не ми се мисли защото при 500% общ дълг спрямо БВП няма кой знае какво да се направи освен да си мълчат щото им са посрани задниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още