IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа продължават да отчитат силни ръстове

Фундаментите на пазара във Великобритания остават атрактивни за инвеститорите въпреки Brexit

10:14 | 18.07.16 г.
Инвестициите в бизнес имоти в Европа продължават да отчитат силни ръстове

И през второто тримесечие на годината продължава силният ръст на инвестициите на пазара на бизнес имоти в Европа, показват данни на консултантската компания CBRE.

Общият обем на вложенията в сектора се изчислява на 54 млрд. евро за периода април – юни. Това е с 2,5% повече спрямо първите три месеца на годината и с 30,4% - спрямо инвестициите през второто тримесечие на миналата година, сочат данните.

Сегментът на офис площите отбелязва най-силното си тримесечие като цяло. Основен двигател на ръста в сегмента е силното представяне на пазарите в Скандинавия, посочват експертите.

Във Франция и Швеция – съответно третият и четвъртият най-голям пазар в Европа, са отчетени едни от най-силните годишни ръстове на инвестициите в бизнес имоти за периода – съответно 32% и 20%.

Лидер е Ирландия, където обемът на инвестициите почти се удвоява на годишна база до 2,3 млрд. евро през второто тримесечие. Това обаче се обяснява с продажбата на един от най-големите търговски центрове в Дъблин за 1 млрд. евро. Очаква се сделката да има еднократен ефект върху пазара.

През второто тримесечие обемът на инвестициите в бизнес имоти в Германия претърпява спад, което се обяснява с липсата на достатъчно качествено предлагане на най-търсените пазари. Търсенето на първокласни имоти в Германия обаче продължава да се засилва заради статута им на активи убежище.

По-слабо представяне е отчетено и на британския пазар на бизнес имоти, макар и решението на 52% от британците страната им да напусне Европейския съюз (ЕС) не се е отразило толкова на пазара в това тримесечие, колкото се очаква да се отрази през втората половина на годината.

Същевременно обаче по-слабият паунд и очакванията за намаление на лихвите на Острова биха привлекли нови чуждестранни инвеститори. На фона на разликата в доходността от държавните облигации и имотите фундаментите на британския пазар на бизнес имоти остават атрактивни за инвеститорите, посочва компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още