IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар се отказа да наддава за Plaza и Grosvenor House

Държавният инвестиционен фонд на емирството се опасява заради дълговете на сегашния собственик на хотелите

13:29 | 26.09.16 г.
<p>
	Plaza Hotel в Ню Йорк. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Plaza Hotel в Ню Йорк. Снимка: архив, Ройтерс

Катарският държавен инвестиционен фонд се отказа от плановете си да придобие луксозните хотели Grosvenor House в Лондон и Plaza в Ню Йорк, съобщава FT.

Хотелите са собственост на затруднения индийски конгломерат Sahara, чийто собственик е в затвора по обвинения за нерегламентирано набиране на средства от дребни акционери. Той се опитва да продаде хотелите, за да си плати гаранцията, но опитите му не се увенчават с успехи вече няколко години.

Оттеглянето на държавния инвестиционен фонд на Катар увеличава вероятността хотелите да бъдат придобити от братята милиардери Дейвид и Саймън Рубен, които заведоха и изпълнително дело срещу Sahara. Така те ще могат да наддават на евентуален търг за Plaza и другите луксозни хотели на компанията.

С оттеглянето на фонда за хотелите на Sahara остава само една оферта – на консорциум от британски и близкоизточни инвеститори, които предлагат 1,1 млрд. долара за Grosvenor House и Plaza.

Братята Рубен притежават дълг за около 750 млн. долара, свързан с луксозните хотели на Sahara. Те придобиха заемите, след като конгломератът спря да плаща вноските си по тях през 2015 г.

Според запознати източници на изданието именно ситуацията с дълга е отказала катарския инвестиционен фонд от евентуална сделка. Търг за принудителната продажба на хотелите все още не е стартирал, но това може и да се случи до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още