IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите поръчки в британското строителство растат с най-бавния темп от октомври

Проучването на Markit показва още, че активността в сектора се ускорява леко през февруари

17:24 | 02.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в британското строителство се ускорява леко през февруари, насърчена от гражданското и инженерно строителство. Новите поръчки в сектора обаче се забавят, и заедно с растящите разходи отправят смесени сигнали за икономиката на Обединеното кралство, съобщава Ройтерс, позовавайки се на проучване на частната компания Markit.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) расте от 52,2 пункта през януари до 52,5 пункта през февруари, което е над прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс. Те не очакваха промяна в стойността.

Междувременно компанията Travis Perkins, която е най-големият доставчик на строителни материали във Великобритания, отчете 67-спад в печалбата преди облагане с данъци. 

„Рязкото поевтиняване на паунда от юни 2016 г. създаде натиск във възходяща посока на цените на вносните стоки, а очакванията за трансакции на вторичния пазар и за ръст в сферите на поддръжката, подобренията и ремонтите отслабнаха“, заяви Джон Картър, изпълнителен директор на Travis Perkins.

Проучването на Markit показва, че новите поръчки в строителството растат с най-бавния темп от октомври, а компаниите посочват, че все още се борят с резкия ръст на цените.

„Несигурността около Brexit вероятно ще продължи да тежи на бизнес доверието, падащите реални заплати ще направят жилищата по-малко достъпни, затова е трудно да се каже, че ще видим край на проблемите в строителния сектор тази година“, коментира Самюъл Тум, икономист в Pantheon Macroeconomics.

Оптимизмът сред строителните компании записва скромен спад, след като достигна 13-месечен връх през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още