IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook строи собствен град

Част от служителите на компанията ще могат да заживеят в специално изграден комплекс в близост до централата

11:51 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Велоалеята в работния кампус на Facebook - Менло Парк.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Велоалеята в работния кампус на Facebook - Менло Парк. Снимка: Ройтерс

Централата на Facebook Inc. в Менло Парк, Калифорния, е толкова уютна, че някои служители може никога да не пожелаят да се приберат вкъщи. Скоро те ще получат тази възможност, пише електронното издание на The Wall Street Journal.

По-рано през седмицата ръководството на социалната мрежа оповести, че е стартирала работата по специален комплекс, в който ще има 394 еднофамилни жилища. Проектът е на стойност 120 милиона долара и се простира на разгърната площ от 58 500 квадратни метра. Освен апартаменти в комплекса ще има заведения, фризьорски салони, спортни зали, магазини, сервиз за велосипеди, и дори хотел за кучета, който ще се грижи за домашните любимци, докато стопаните им са на работа. Всички търговски и жилищни площи ще се отдават под наем на пазарни цени. Само 15 от апартаментите ще могат да бъдат наети от хора, които не са служители на Facebook.

Новият "град" ще се казва Антън Менло и ще бъде на пешеходна дистанция от офисите на компанията, уверяват от Facebook Inc. За по-мързеливите ще има и автобусна линия, а пътуването с колело ще отнема едва 5 минути.

Дори в Силициевата долина, където технологичните компании постоянно измислят нови начини за забавление и отдих на служителите си, планът на Facebook звучи грандиозно. Говорителка на компанията коментира, че задържането на служителите не е основна причина за стартирането на амбициозния проект. "Много сме развълнувани, че ще успеем да предложим удобно жилище на нашите служители в близост до техните работни места. Въпреки това смятаме, че хората във Facebook вярват във философията на компанията и са доволни от възнагражденията, които получават," допълва тя.

От публикацията на WSJ става ясно, че в Менло Парк има недостиг на жилищни сгради, а цените на недвижимите имоти в Силициевата долина, както и в Сан Франциско, са скочили с 24% през четвъртото тримесечие на 2012 г.


Новината за новия комплекс провокира спомени за т.нар. "корпоративни градове", които през 20 век в Америка приютяват работниците от минната и металургичните промишлености. Тогава, в специално изградените от работодателите общности, е имало жилища, медицинско обслужване, полиция, църква, както и всичко останало, което можеш да откриеш в пълноразмерния град.

Експерти обаче смятат, че да живееш в близост до работното си място не винаги е добра идея. Причината подобни "градове" да изчезнат в САЩ е фактът, че те експлоатират работниците. Опасенията са, че това ще се повтори и в модерната версия на Facebook.

Въпреки това, разликата между Facebook и индустрията през 20 век, е огромна. Все пак софтуерните специалисти няма да работят цял живот за империята на Марк Закърбърг, а с Антън Менло той ще предложи жилища на едва 10% от служителите си.

Решението на Facebook говори много за това как технологичната индустрия в САЩ променя корпоративната култура. "В много аспекти Силициевата долина е пълна противоположност на корпоративния град от миналото", коментира Аджей Агаруал, професор по предприемачество в Университета на Торонто.

В съвременната индустрия служителите са обвързани не толкова с компанията, колкото с географското й местоположение. Според Агаруал един от недостатъците на модела, е че в момента повечето компании вярват, че служителите им ще напуснат след няколко години, което ги кара да не инвестират в тяхното развитие и да ги лишават от социални придобивки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още