IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ByteDance ще запази мажоритарен дял в TikTok след сделката с Oracle

Не е ясно как ще бъде спазено обещанието да се създадат 25 000-те работни места в САЩ

08:42 | 16.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

В понеделник TikTok заяви, че смята, че внесеното му в Министерството на финансите предложение „ще реши

опасенията на администрацията за сигурността“.

Тръмп се заинтересува от социалната медийна компания преди седмици, но коментарите му по темата намаляха, тъй като кампанията му за преизбиране придобива все по-голям фокус. 



Министърът на финансите Стивън Манучин е движещата сила в администрацията за намиране на сделка, която да поддържа TikTok в експлоатация в САЩ, докато Тръмп първоначално е бил склонен дори да забрани компанията. Той се е съгласил да позволи на компанията да намери купувач със седалище в САЩ, заявявайки, че иска част от приходите да попаднат в хазната на страната.

Друг източник, запознат с разговорите, каза, че загрижеността на Тръмп ще бъде адресирана, като цитира и приблизително 25 000-те работни места в САЩ, които сделката може да създаде, както и размера на потенциалните данъчни приходи, които новата компания ще генерира през следващите години.

Не е ясно как новото дъщерно дружество ще създаде толкова много работни места в САЩ. В момента TikTok има стотици отворени предложения за работни места, от такива за модерация на съдържание до рекламни продажби. Snapchat Inc., която управлява приложение за социални медии, подобно на TikTok, има 3000 . За сравнение, Facebook Inc. и Instagram Inc. имат по 45 000 служители.

Участващи в преговорите източници твърдят, че Oracle е осъществил сериозен опит да убеди президента, че може да му се довери по отношение на опасенията за националната сигурност, повдигнати от президента, неговата администрация и републиканците в Конгреса.

Питър Наваро, един от топ търговските съветници на Тръмп, настояваше за забрана на TikTok. Но в интервю за Fox News на 26 август Наваро разкритикува сделките на Microsoft в Китай, като същевременно похвали Oracle. „Oracle, от друга страна, има силна репутация, че наистина поставя страхотна защитна стена между операциите си в Китай“, каза той.

Тръмп поддържаше редовен контакт по време на мандата си с Кац и открито похвали основателя на концерна Лари Елисън, един от малкото топ технологични мениджъри, подкрепящи президента.

„Ако Манучин, Лари Елисън и Сафра не успеят да убедят големия в това, никой няма да го убеди“, казва човек, запознат с разговорите.

През август Тръмп издаде отделна изпълнителна заповед, която забранява на американски граждани и компании да извършват трансакции с участието на WeChat, популярното китайско приложение, собственост на Tencent Holdings Ltd., което съчетава текстови съобщения, мобилни плащания, социални медии и други функции.

Предложената забрана разтърси американски компании, които осъществяват бизнес в Китай; ръководителите се притесняват, че това може да наруши техните маркетингови кампании и други операции във втората по големина икономика в света. Точният контур на забраната на WeChat обаче не е ясен, тъй като Тръмп насочи Министерството на търговията да изложи конкретни подробности до неделя.

В интервю миналата седмица министърът на търговията Уилбър Рос заяви, че неговото ведомство ще спази този срок, публикувайки правила, описващи конкретните трансакции, които ще бъдат забранени.

Дори ако данните на TikTok се съхраняват от Oracle в САЩ, това все пак може да остави ByteDance с известен контрол върху компютърния код зад начина, по който приложението избира кои видеоклипове да се показват на потребителите. Ако алгоритмите на TikTok останат в ръцете на ByteDance, кодът може да бъде манипулиран от Пекин, за да провежда информационни кампании или умишлено да показва видео на американски потребители, може би дори да повлияе на изборите в САЩ, твърдят американски експерти по сигурността.

Акциите на Oracle поскъпнаха с 2,5% във вторник, затваряйки на ниво от 60,94 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още