IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тази жена обяви война на Microsoft

В продължение на години FTC само наблюдаваше концентрацията на власт в технологичната индустрия. Може би е време за промяна

08:02 | 12.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Лина Хан. Снимка: Graeme Jennings/Washington Examiner/Bloomberg
Лина Хан. Снимка: Graeme Jennings/Washington Examiner/Bloomberg

„Ще спечелим това предизвикателство“ 

„Microsoft вече е доказала, че може и ще отказва съдържание на своите конкуренти в областта на игрите", оплаква се директорът на FTC Холи Ведова. FTC не пропуска да отбележи, че Microsoft е придобила разработчика на игри Bethesda Softworks и след това е направила популярни заглавия като Starfield и Redfall ексклузивни за своя Xbox, като по този начин е лишила конкурентите от него. И всичко това въпреки факта, че според FTC Microsoft е уверила европейските антитръстови органи, че няма да го прави.

Искът на FTC не е лишен от рискове за Microsoft. Той няма да бъде толкова осакатяващ, колкото антитръстовото производство за монопола на Windows преди двадесет години. Но той ще ограничи софтуерната компания на един бързо развиващ се пазар, чиито клиенти тя разглежда като наследници на други свои предложения.

За FTC обаче рисковете са още по-големи, тъй като агенцията е сравнително малка и вече е въвлечена в няколко дела, включително антитръстово дело срещу Meta. Понастоящем FTC се опитва да попречи на компанията за социални мрежи да придобие Within - софтуерна компания, която предлага фитнес игра за виртуална реалност.

Но шефката на FTC Хан трябва да поеме риска. Тя не може да проспи поглъщането на Activision без съпротива. В противен случай агенцията ѝ рискува да загуби доверието си. От много години насам FTC е смятана за беззъб тигър, който ръмжи много, но рядко хапе. Политиците я обвиняват, че умишлено гледа встрани по казуса на Google и  че се подлъгва да дава всякакви обещания. Поддръжниците на Хан вече бяха преглътнали, когато ръководителката на FTC прие сделката на Amazon за поглъщане на филмовото студио MGM на стойност 8,5 млрд. долара.  
 

При Microsoft, поне според адвокатите на FTC, шансовете са по-големи. И тъй като демократите и републиканците от години настояват най-накрая да се ограничи оргията на поглъщане на големите технологични концерни, но не могат да се споразумеят за съответните закони, в момента FTC е последният защитен механизъм.

Изпитанието ще покаже колко е силна агенцията. Microsoft смята, че е направила достатъчно отстъпки и че има достатъчно конкуренция. Освен това самата Sony имала ексклузивни заглавия за своя Playstation. Боби Котик, ръководител на Activision, е спокоен. „Ще спечелим това предизвикателство".

Но може би ЕС и Великобритания ще се притекат на помощ на Хан, тъй като през пролетта техните регулатори за конкуренцията също трябва да решат дали да одобрят сделката с Activision. В Европа на пазарната мощ на Microsoft се гледа още по-критично. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още