IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платформата X премахва защитна функция, блокираща нежелани акаунти

Функцията за блокиране на X позволява на потребителя да ограничи конкретни акаунти да се свързват с него, да виждат неговите публикации или да го следват

12:20 | 19.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Социалната медийна компания X, известна преди като Twitter, ще премахне защитна функция, която позволява на потребителите да блокират други акаунти, сподели в платформата нейният собственик Илон Мъск, като това е поредният противоречив ход на фирмата, която милиардерът придоби миналата година.

Функцията за блокиране на X позволява на потребителя да ограничи конкретни акаунти да се свързват с него, да виждат неговите публикации или да го следват, съобщава Ройтерс.

„Блокирането ще бъде изтрито като „функция“, с изключение на DMs“, каза Мъск в публикация на платформата, имайки предвид директните съобщения.

Според него X ще запази функцията за заглушаване, която предпазва потребителя от това да бъде виждан от определени акаунти, но, за разлика от блокирането, не предупреждава другия акаунт за действието.

Мъск се описва като абсолютист по отношение на свободата на словото, но някои критици казват, че подходът му е безотговорен. Анализатори откриха увеличение на речта на омразата и антисемитското съдържание в платформата, откакто той пое управлението, а някои правителства обвиниха компанията, че не прави достатъчно, за да модерира съдържанието си.

Премахването или ограничаването на функцията за блокиране може да доведе до конфликт на X с указанията, включени в App Store на Apple и Google Play на Alphabet.

Apple казва, че приложенията с генерирано от потребителите съдържание трябва да имат способността да блокират злоупотребяващите потребители. Google Play Store от своя страна изтъква, че приложенията трябва да предоставят система относно функцията за блокиране на генерирано от потребителите съдържание и потребители.

Постът на Илон Мъск в платформата относно премахването на функцията. Източник: X Постът на Илон Мъск в платформата относно премахването на функцията. Източник: X

X, Google и Apple не отговориха на исканията на Ройтерс за коментар.

В отговор на публикация от активистка Моника Люински, призоваваща X да запази „критичния инструмент за безопасност на хората онлайн“, главният изпълнителен директор Линда Якарино защити хода на Мъск.

Пост в платформата X на главния изпълнителен директор на едноименната компания Линда Якарино. Източник: X Пост в платформата X на главния изпълнителен директор на едноименната компания Линда Якарино. Източник: X

„Безопасността на нашите потребители в X е наш приоритет номер едно. И ние създаваме нещо по-добро от текущото състояние на блокиране и заглушаване“, изтъква Якарино.

Компанията посочва, че Мъск ще ръководи продуктовия и инженерния екип, докато Якарино ще контролира всички останали екипи, включително юридическия и продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 19.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още