IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще се сдобие със Закон за IT сигурността

Темата за сигурността в интернет става водещ въпрос за тазгодишното издание на CeBIT

12:06 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сигурността е една от топ темите на изложението. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сигурността е една от топ темите на изложението. Снимка: Ройтерс

Девет месеци след избухването на скандала с американската Национална агенция по сигурността (NSA) политическите лидери обещават в рамките на най-голямото в света компютърно изложение CeBIT бързи действия за осигуряването на сигурен интернет. При това политиката иска да си сътрудничи тясно с IT-индустрията. Също през тази година Европейската комисия планира да представи директива за европейската IT-сигурност.

„Сноудън ни даде сигнала за събуждане. Нека не го проспим", заяви комисарят по цифровия дневен ред Нели Крус в първия ден на CeBIT в Хановер. Поверителността и сигурността са именно двете теми, които са здраво застъпени по време на изложението, предава Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Дейвид Камерън се застъпват заедно за единен IT пазар в Европа. "Цифровият пазар е нашето бъдеще", заяви Меркел по време на традиционната си разходка. Разхождайки се до Камерън, министър-председателят на партньорската страна на CeBIT – Великобритания, Меркел се застъпи за европейски единен правилник, който да стимулира цифровата инфраструктура на континента.

Камерън участва в част от обиколката на изложбата, но остана далече от щандовете на специализирани в областта на защитата на данни и криптиране технологични компании. Ролята на британския партньор на NSA - GCHQ в бушуващия от месеци скандал с подслушванията не е била разглеждана и коментирана в Хановер. Меркел заяви, че изборът на CeBIT да направи Великобритания тази година страна-партньор бил добър ход на изложението.

Германските министри на вътрешните работи Томас де Мезиер, на икономиката Зигмар Габриел и на инфраструктурата Александър Добринд представиха "програмата за цифровите технологии" на федералното правителство. Де Мезиер подчерта, че планирания Закон за IT сигурността ще третира и въпроса за това как критична инфраструктура като интернет може да бъде защитена, за да запази обществото действащо. В допълнение ставало дума и за неприкосновеността на личния живот.

По отношение на аферата с подслушванията той заяви, че едноличното фиксиране в едно споразумение за шпионажа не е достатъчно, защото междувременно и частни компании са се превърнали в доста страстни колекционери на данни. Ето защо е нужно да се осигури защита на по-широка основа.

Междувременно германската асоциация на IT индустрията VDE натисна алармения сигнал: „Германия и Европа се нуждаят от "реиндустриализация" на IT и телекомуникациите. Ние не трябва да пренебрегваме опасността, че в противен случай през следващите 10 до 15 години може да станем зависими от чуждестранни компании", каза представителят на VDE Инго Волф. Тогава новите компании-лидери биха могли да задържат за себе си новите технологии и да ги предоставят само при строго определени условия, или "да инсталират нещо, което няма да ни харесва", предупреди той.

Под мотото "Datability" CeBIT се насочва към тенденцията на все по-големи обеми от данни и отговорността  за работата с тях. Очаква се до петък изложението да бъде видяно от 230 000 посетители. Изложението през тази година е насочено само към професионалистите от бранша. След Германия Китай е най-големият изложител, изпреварвайки Великобритания. Като цяло са представени 3400 изложители. За първи път от 2008 г. насам повече от половината от изложителите са от чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още