IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парадоксалният Datability свят

"Big Data" и "Защита на данните" са основните теми в първите дни на международното изложение за електроника CeBIT

11:25 | 10.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел: &quot;Datability е мото, което ни подтиква да мечтаем&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел: "Datability е мото, което ни подтиква да мечтаем". Снимка: Ройтерс

На най-голямата международна изложба за електроника в Германия - CeBIT 2014, много производители искат да покажат дали и как описват проблемите на света, като използват относително малко алгоритми, и как искат да ги решат на базата на огромни хранилища за данни и гигантски цифрови мрежи. Това е голяма задача – а преди всичко за тези, които отговарят за продажбите и маркетинга, може да бъде и добра новина - че човечеството няма да може да реши тези проблеми веднага. Тъй като интернет е едва в началото си – днес по-малко от 1% от всички "неща" на планетата е свързан към мрежата.

Това може да се промени бързо през следващите месеци и години. Така например Дейв Евънс, главен футурист на Cisco Consulting Services, очаква, че до 2020 година около 50 милиарда "неща" ще са снабдени със сензори, камери, микрочипове и предаватели. Евънс ги обозначава с термина "интелигентни неща" и назовава с това понятие коли или хладилници, но също и дрехи или компютри, предава ZDNet.

Евънс описва така наречения "Интернет на всичко" (“Internet of Everything”) като "събиране на хората, процесите, данните и нещата“. Cisco смята, че новите мрежи създават икономически възможности за хора, бизнеси и народи. Евънс прибягва и до проста математическа сметка - „Колкото повече нещата свързват компаниите с глобалните мрежи, толкова по-бързо ще расте общият брой на връзките, които трябва да бъдат направени през интернет“.

Експертът от Cisco предполага, че днес около 10 милиарда „неща“ са свързани с интернет - автомобили, смартфони, хладилници, машини. В неговата сметка всяко едно от тези неща комуникира само с 0,001% от останалите неща. За интернет това означава създаването и поддържането на теоретичните 499 999 999 950 000 връзки. До 2020 г. според Евънс броят на нещата, които обменят данни помежду си, може да се увеличи до около 50 млрд.

По този начин броят на теоретично изискваните връзки се увеличава до 13 311 666 640 184 600. Тези интелигентни „неща“ се свързват помежду си чрез глобални мрежи, сървъри за съхранение на данни и други сървъри и така обменят данни. Смисълът на работата в мрежата и комуникацията според Евънс е да направи светът "по-умен".

CeBIT нарича тази концепция "Datability", като за мнозина това може да звучи като „сурова смес от ракетни технологии и езотерика". Името на софтуера, който контролира целия този хардуер и организира данните, засега е наречен Big Data. Няма съмнение - медии, политици и IT професионалисти обичат Big Data.

И при самото откриване на изложението канцлерът Ангела Меркел определи "Datability" като "мото, което ни подтиква да мечтаем".

А що се отнася до това, което означава натрупване на големи количества данни и се нарича с ключовата дума "Big Data", Меркел намира за най-вълнуващо „смяната на парадигмата“: „Човекът вече не трябва да се приспособява към работата на самия продукт, а продуктът се приспособява към хората. От планините с данни могат да бъдат разчетени модели, но е важно как става това, така че хората да не останат от външната страна на процеса“, заяви Меркел, цитирана от dpa.

Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още