IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сплитът на акциите на Google засилва контрола на основателите

Новата структура ще улесни компанията при вземането на решения за придобивания или издаването на акции на служителите

18:05 | 02.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Сплитът на акциите на Google засилва контрола на основателите

След края на борсовата сесия в сряда акционерите на Google ще разполагат с двойно повече акции на интернет концерна в сметките си.

Операторът на едноименната интернет търсачка предприема разделяне на акциите, което оптически ще намали наполовина цената на акциите и ще ги направи по-привлекателни за инвеститорите. Въпреки това тази мярка има за цел да гарантира запазване на контрола над концерна по-специално за основателите на компанията Лари Пейдж и Сергей Брин, пише Wall Street Journal. 

От Google обявиха изненадващия план за сплит на акциите през април 2012 г., според чиито условия акционерите ще получат по една нова акция без право на глас от клас „С“ за всяка акция от клас „А“ с право на глас, която притежават. От новото правило ще са засегнати всички инвеститори, които към 27-и март са били регистрирани като акционери на Google.

От сплита ще спечелят и акциите от клас "B", които не се търгуват на борсата, но са собственост на Брин и Пейдж. Всяка акция клас "В" разполага не с едно, а с десет права на глас, което дава в крайна сметка на двамата съоснователи 56% от правата на глас. Освен това за всяка акция клас "В" те ще получат и по една акция от клас "C".

Акционери, които свързват удвояването на броя на акциите с надежда за по-голямо въздействие върху компанията, ще бъдат разочаровани, защото акциите клас "C" не дават право на глас. Затова и мнозинството в правото на гласове на  Пейдж и Брин ще се запази, особено при решения за потенциални придобивания или акции на служителите, пише още WSJ.

„Сплитът няма нищо общо с фундамента на бизнеса на компанията“, казва Стив Уейнстейн, анализатор в ITG Investment Research. „Теоретично той прави акциите по-достъпни за малките инвеститори. Не мисля, че е от съществено значение”. 

“Класическо решение на основателите", казва анализаторът Колин Гилис от BGC Partners. Новата структура ще улесни компанията при вземането на решения за придобивания или издаването на акции на служителите. До този момент решенията за големи придобивания са били невъзможни, без да се е променила ситуацията с правата на глас, добавя Гилис. Сега основателите на Google ще могат да използват в бъдещи сделки акции, без да губят устойчивите акции с право на глас.

В началото на търговската сесия днес книжата на търсачката поевтиняват с 0,27% до 1131,88 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още