IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските компании отделят все повече средства за видео реклама в интернет

Рекламодателите постепенно пренасочват част от бюджетите си за телевизионна реклама към дигиталното пространство

09:45 | 14.05.14 г.
Щатските компании отделят все повече средства за видео реклама в интернет

Някои от големите рекламодатели в САЩ, включително MasterCard, Mondelez International и Verizon Wireless, през изминалата година са пренасочили към онлайн платформи част от средствата, които преди даваха за телевизионна реклама. Причината за това решение е фактът, че зрителите все по-често гледат видео онлайн, посочват експерти в рекламата, цитирани от Wall Street Journal.

Парите за онлайн видео „определено идват от телевизията“, твърди Бен Янковски, който е ръководител на MasterCard Inc. Компанията измести малка част от своя бюджет за телевизионна реклама към дигиталното пространство миналата година, а през тази планира бюджетът ѝ за онлайн реклама да стане по-голям.

Медийната агенция Starcom MediaVest пък обяви, че е изтеглила повече от 500 млн. долара от бюджета си за телевизионна реклама през последните 12 месеца. Три четвърти от тази сума тя ще инвестира в реклами в онлайн платформи.

„За нас всичко е свързано с преместването към мястото, където се намира аудиторията“, заяви главният изпълнителен директор на Starcom MediaVest Лора Дезмънд. По думите ѝ все повече хора прекарват времето си, използвайки други канали, и не разчитат само на телевизията и радиото.

Докато компаниите влагат все повече в рекламите, включващи онлайн видео, малцина са тези, които си признаха, че пренасочват парите за телевизионна реклама натам. Но видео съдържанието се подобрява, както и възможностите за измерване и проучване на аудиторията. А това са двете неща, които правят онлайн маркетинга много по-удобен за експертите.

Близо 88 млн. души са гледали онлайн видеа на дневна база през март, посочва comScore. Броят им се е увеличил с 14 на сто спрямо миналата година. Въпреки че времето, което хората прекарват, гледайки телевизия, продължава да расте, повечето големи кабелни мрежи отбелязват спад в приходите от реклама през последните няколко години.

Миналата година телевизиите в САЩ привлякоха 66,35 млрд. долара за реклама, сочат данни на eMarketer. Сумата възлиза на 38,8% от всички средства за реклама в Америка. Дигиталните медии получиха около 25% от рекламните бюджети. eMarketer прогнозира, че резултатите на телевизията ще останат по-високи до 2018 г., когато делът на разходите за телевизионна реклама ще слезе до 36,1%, а тези за дигитална ще достигнат 36,4%.

Платформи като YouTube, AOL и Xbox ще направят всичко възможно, за да ускорят този процес. Тези компании стават все по-настойчиви в усилията си за привличане на рекламните бюджети. Колко точно от средствата ще успеят да привлекат в близко бъдеще зависи преди всичко от първоначалните преговори, които ще проведат тази пролет.

Анализатори от Уолстрийт твърдят, че онлайн видеото едва ли ще отнеме голяма част от рекламните приходи на телевизиите тази година, но може да окаже въздействие. Според маркетолозите големите телевизионни мрежи продължават да бъдат по-привлекателни, тъй като умеят по-добре да достигат до масовата аудитория. Super Bowl например се радваше на 100 млн. зрители.

Въпреки това рекламните мениджъри осъзнават добре, че телевизията не може да удовлетвори всичките им нужди. По-младите потребители са преди всичко в онлайн пространството. Според Nielsen около 30% от хората, които гледат видеа онлайн, са между 18 и 34-годишни. За сравнение, хората в тази възрастова група, които предпочитат телевизията, са 21%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още