IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 10 хил. души протестираха срещу интернет данъка в Унгария

Това бе най-голямата демонстрация досега срещу дясноцентристкото правителство на Виктор Орбан

09:31 | 27.10.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">Над 10 000 души излязоха по улиците на Будапеща в неделя. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Над 10 000 души излязоха по улиците на Будапеща в неделя. Снимка: Ройтерс

Над 10 000 души излязоха по улиците на Будапеща в неделя в най-голямата демонстрация досега срещу  дясноцентристкото правителство на Виктор Орбан от над две години насам, протестирайки срещу проектозакона за облагане на интернет трафика. Законът предвижда налог от 150 форинта (61 евроцента) на гигабайт предадени данни, припомня DPA.

Представители на демонстрантите поискаха проектозаконът да бъде оттеглен и дадоха на Орбан срок от 48 часа, обещавайки нови протести във вторник, ако това не бъде направено. Очаква се предложението, което е единствено по рода си в Европа, да бъде разгледано от парламента във вторник.

Протестът в неделя бе организиран в група в социалната мрежа Facebook, създадена преди пет дни и наречена "Стотици хиляди срещу интернет данъка". Засега страницата е "харесана" от над 250 000 души.

Протестиращите се събраха пред министерството на икономиката, където в даден момент извадиха мобилните си телефони и с тях осветиха площада пред сградата, предаде Ройтерс. След това се придвижиха към историческия Площад на героите. Част от тях се насочиха към близките офиси на управляващата партия ФИДЕС и хвърляха по сградата стари компютърни части, счупвайки няколко прозореца.

Демонстрантите получиха виртуална подкрепа от еврокомисаря за цифровите технологии Нели Крус. „Призовавам Ви да се присъедините към хората (...), които са възмутени от данъчните планове на Унгария за интернета и ще протестират днес“, заяви тя чрез Twitter.

„Едностранните данъци върху интернет не са умна идея. Те ще повишат цените за достъп до интернет за потребителите“, коментира по-рано през седмицата Крус, отбелязвайки, че Унгария се класира под средното ниво на потребление на интернет в ЕС, както и по отношение на широколентовия достъп и дигиталната регулация.

Междувременно ФИДЕС посочи в изявление, че днес ще представи поправки в проектозакона, чрез които ще бъде определен максимален размер на данъка за физически лица. Месечните плащания ще бъдат ограничени до 700 форинта и данъкът ще се плаща от интернет доставчиците, отбелязва още партията. Очаква се в бюджета да влизат годишно по над 200 млрд. форинта. 

Според данни на консултантската компания Enet обемът на фиксирания интернет трафик в Унгария възлиза на над 1 милиард гигабайта през миналата година. Мобилният трафик добавя още 18 млн. гигабайта. Ако целият този трафик се обложи, в хазната ще постъпят 175 млрд. форинта (над 571 млн. евро).

Данъкът е поредният от серията спорни данъци и финансови санкции, които правителството на Орбан предлага през последните години в опит да възстанови публичните финанси, а според критиците и да накаже опонентите си.

По-рано през тази година правителството принуди банките да компенсират кредитополучателите за „несправедливите“ условия по кредитите в чуждестранна валута, отпуснати преди сриването на унгарския форинт по време на финансовата криза през 2008 г.

Правителството наложи и нов данък върху приходите от реклама. Това се случи през август и предизвика обвинения в медийна цензура. Независимата телевизионна станция RTL Klub подаде жалба през миналата година до Европейската комисия, в която посочва, че данъкът е създаден, за да дискриминира оператора.

Брюксел нееднократно е влизал в конфликт с правителството на Фидес. Нели Крус осъди данъка върху медийната реклама като опит „да се заглушат активните дебати“ и „да се атакува унгарската демокрация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 9 години
Как ще се контролира събирането на данъка ? Тези не са добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 9 години
нищо в една икономика не трябва да се субсидира !!!иначе тоя данък е абсурден, спор няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Kaoru
преди 9 години
Няма правно основание трафикът в интернет да се облага с данък, тъй като държавата като юридически субект не участва поддръжката на мрежата, т. е. не са на лице каквито и да е услуги за осъществяването на този тряфик. Това е все едно да обложат с данък читател на книга спрямо обема на книгата - т.е. облагане на всеки символ. Също зрийтелят на телевизията да бъде обложен за време прекарано пред телевизионния екран - т.е. на минута или на секунда.Това е абсурдно и адски смешно.Добре, че дясното в Унгария е толкова "дясно", колкото и у нас, че да не сме единствените клоуни в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Интернетът не само не трябва да се облага с данък, а трябва да се субсидира и да се гантира достъпа до интернет на всички граждани, като основно право!Интернет инфраструктурата може да помогне за конкурентноспособността на една икономика, но нейната липса може и да попречи на конкурентноспособността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
kolojiko
преди 9 години
Да бе добре дошли са ама за *кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 20
mnz
преди 9 години
Няма лошо да има данък върху интернет, и у нас трябва да се въведе.Приходите ще са добре дошли в тази криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Целта на Орбан е икономически да обезкърви всички медийни платформи, които не са контролирани от него. Другият данък от 40% въру приходите! (на върху печалбата!) от реклама също цели да принуди всички чужди собственици на медии в Унгария да ги продадат на олигарски близки до Орбан.Унгария за съжаление върви точно по автократичния път на Русия, където опозицията е ликвидирана, а свободата на словото е силно ограничено :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още