IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария предлага въвеждането на данък върху интернет потреблението

Това е поредната необичайна идея на правителството на Виктор Орбан през последните години

12:50 | 24.10.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Унгария се готви да наложи първия в света данък върху използването на интернет, пореден пример за необичайните икономически политики, създавани от президента Виктор Орбан и неговата все по-доминираща партия Фидес, пише CNBC.

В сряда министърът на икономиката Михали Варга разкри плановете, които включват такса в размер на 150 форинта (62 цента) за всеки използван гигабайт интернет. Варга твърди, че данъкът, който ще се плаща от доставчиците на интернет услуги, е логично продължение на таксите за телефонни разговори и текстови съобщения, които правителството обяви през 2011 г.

Европейският комисар за цифровите технологии Нели Крус заяви в интервю за Financial Times, че мерките ще навредят на цифровата икономика на Унгария.

„Едностранните данъци върху интернет не са умна идея. Те ще повишат цените за достъп до интернет за потребителите“, коментира Крус, отбелязвайки, че Унгария се класира под средното ниво на потребление на интернет в ЕС, както и по отношение на широколентовия достъп и дигиталната регулация.

“Това няма да помогне“, допълва Крус. 

Противниците призовават за протести срещу мярката, която държавният секретар Петер Банай твърди, че ще донесе 20 млрд. форинта през следващата година. Facebook група, създадена, за да се противопостави на данъка, вече включва 6000 души, които се събраха в рамките на часове след създаването ѝ. 

Според данни на консултантската компания Enet обемът на фиксирания интернет трафик в Унгария възлиза на над 1 милиард гигабайта през миналата година. Мобилният трафик добавя още 18 млн. гигабайта. Ако целият този трафик се обложи, в хазната ще постъпят 175 млрд. форинта (над 571 млн. евро).

Данъкът е поредният от серията спорни данъци и финансови санкции, които правителството на Орбан предлага през последните години в опит да възстанови публичните финанси, а според критиците и да накаже опонентите си.

По-рано през тази година правителството принуди банките да компенсират кредитополучателите за „несправедливите“ условия по кредитите в чуждестранна валута, отпуснати преди сриването на унгарския форинт по време на финансовата криза през 2008 г.

Правителството наложи и нов данък върху приходите от реклама. Това се случи през август и предизвика обвинения в медийна цензура. Независимата телевизионна станция RTL Klub подаде жалба през миналата година до Европейската комисия, в която посочва, че данъкът е създаден, за да дискриминира оператора.

Брюксел нееднократно е влизал в конфликт с правителството на Фидес. Нели Крус осъди данъка върху медийната реклама като опит „да се заглушат активните дебати“ и „да се атакува унгарската демокрация“.

Въпреки това Фидес продължава да печели подкрепа, въпреки противоречивите забележки на Орбан през септември, свързани с желанието му да създаде „нелиберална държава“, намеквайки за примери като Китай, Русия и Турция. По-късно неговият говорител заяви, че думите на премиера не са разбрани правилно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 0
Angel62
преди 9 години
Една държава каквито и данъци да събира все ще са малко в даден момент. Където има централно преразпределение на благата ще се появи корупция, бюрокрация, прахосничество. Погледнете образованието, здравеопазването, ...; спомнете си "Принцип на Питър" и "Закон на Паркинсон".Швейцария не случайно е на първо място за правне на бизнес, тяхната децентрализирана система доказва за пореден път, че е по-добрата. Естествено съществува и китайският вариант за бизнес (контролирана корупция + тоталитаризъм), но ние вече сме го преживяли и не ни хареса :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
benasipro
преди 9 години
И какво, нали Либия, Ирак, Египет изгониха олигарсите, диктаторите, монопола - какво стана сега, нали има демокрация, свобода и т.н. ПО-ДОБРЕ ЛИ СТАНА СЕГА ?????Говорим за държави с диктатори които са били на ниво, а сега са слезнали на дъното.И не ми давайте пример с С.Корея и Куба дето винаги са били на дъното с тяхните диктатори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
benasipro
преди 9 години
Българина има тази слабост да заклеймяма хора - този комунист, онзи Левскар, трятиа кара Опел, другия- от село, стига с тези неща, всеки си е различен.Орбан иска да спаси финансите на държавата, неслучайно изгони МВФ оттам.Фирмите ще си начислят това за разходи, хората ще си купят няколко купии цигари по-малко, но човекът гледа глобално.Я вре отидете в Австралия да плащате по поне 38% ДОД и тогава говорете.И пак Унгария е на светлинни години от Гърция, Испания, Франция, УК, щото няма да е задлъжняла поне 150% от БВП като онези (които не знам как ще ги връщат).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
гледай пак анонимните олигофренчета-ако някой има нещо да ми каже по коментарите-нека ми го каже. Иначе излиза, че не сте съгласни със света в който живеем. Единствената уговорка, която мога да направя е, че фашизъм сам по себе си не цели нищо лошо на обществото, а напротив. Самият Мусолини казва, че не трябва да се нарича фашизъм, а корпоративизъм. От друга страна не всеки корпоративизъм е фашизъм. И все пак примера е добър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
но дали децата ти ще имат право да не работят и дали ще помагаме на инвалидите(по същество всички общества са малко или много смесени, т.е. центристи, но клонят на някъде), няма значение дали държавата ще ти контролира телефонните обаждания или ще ти чете писмата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
...за левите е справедливо всеки да има равен старт в живота и да се обгрижват слабите елементи на обществото(примерно-инвалидите). За десните е справедливо кой каквото си изкара за него да си е, а ако си изкарал достатъчно децата ти да имат право да не работят. Та всичко е въпрос на възприятия. Има и нещо друго, което трябва да имаш предвид-всички тия теории обслужват до една интересите на обществото като цяло. Просто ползват различни инструментариуми. Т.е.-всички се опитват да построят едно по-добро общество. И коя е твоята теория е, както казах, въпрос на възприятия за света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
Ами соросче-Русия кажи ми какво комунистическо има в нея и те признавам. Ако търсиш социализъм(щото комунизъм е имало само в кибуците на Израел)-търси го в Швеция и Австрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
Ами национализмът не е икономическа теория, а леви и десни е разделение според икономическите теории. Фашизмът е обаче икономическа. Политико-икономическа. Десните възгледи съвсем не са това. Либералните(политическа теория) искат малко държава. Тоталитарните-много държава. Не е задължително да са лоши и двете, поне чисто теоретически. Фашистите са десни, защото приемат, че държавата трябва да подпомага корпорациите. Т.е.-про-тоталитарни и десни. Класическите социалисти(болшевики, тесни социалисти и т.н.) призовават за диктатура на пролетариата. Широките социалисти(социалдемократи им викаме сега) отричат диктатурата, даже много от тях не отричат свободният пазар, но само в една социална среда-примери за това са Северна Европа, Германия, Австрия и т.н. Десни и либерални са ДПС в България-малко държава и много пазар. Това с пара-военните общества си е към днешна дата чист ПР. По същество-и левите и десните се борят за равенство и справедливост, но ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Орбан е антикомунист даващ за пример Русия, Китай или Турция :) 90-та година си мислех, че няма връщане назад, но ето че минаха 25 години и връщането назад става реалност във все повече държави в Източна Европа :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Интернет е едно от малкото места, където олигарсите на Орбан не са си сложили лапите в медийния сектор! Целта им е пътво да обезкървят сектора, а след това постепенно да изкупят компаниите на безценица. Като към интернет данъка се добави и 40% данък върху приходите от реклама, нещата много лесно се връзват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още