IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5% от гражданите ще останат без цифров сигнал

Правителството в диалог с мултиплексите трябва да решат проблема, каза председателят на КРС

16:13 | 19.09.13 г. 1
5% от гражданите ще останат без цифров сигнал

Има вероятност 5% от българите да останат без цифров сигнал след 30 септември, когато ще бъде прекъснат аналоговият. Това заяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, цитиран от агенция "Фокус".

Божков аргументира твърдението си, като посочи, че на този етап в страната ни има 95% покритие на цифров сигнал по население. Той пресметна, че остават 5%, които няма да имат покритие. "Това, при около 7 млн. души население означава, че около 350 хил. българи няма да получават цифров сигнал. Те трябва да знаят кои са!”, категоричен бе Божков. 

По думите му цифровизацията е социална придобивка на 21 век и отговорните институции трябва да положат усилия, за да увеличат до максимална степен процента на покритие. "Затова апелирах пред мултиплекс операторите да положат необходимите усилия, въпреки че са изпълнили плана за преход от аналогова към цифрова телевизия, да могат да увеличат процента на покритие", допълни ръководителят на регулатора.

Той изрази надежда правителството също да влезе в диалог с мултиплекс операторите, за да се намери решение цялото българско население да ползва тази социална придобивка.

Припомняме, че в понеделник тази седмица зам.-министъра на транспорта, отговарящ пряко за ресор "информационни технологии" Георги Тодоров съобщи, че аналоговият сигнал ще бъде спрян на 30 септември. Тогава той апелира гражданите, които все още не са си взели ваучерите и съответно декодерите да побързат, за да не останат без сигнал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Голяма драма! Тамън ще спрат да са облъчвани от тв - простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още