IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азия се впуска в сериозна битка за лидерската позиция при 6G технологиите

Ще са необходими повече от 100 млрд. базови станции в световен мащаб при реализиране на свръх бързата безжична мрежа от шесто поколение, посочват учени

10:49 | 04.06.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg</em></p>

Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg

Въпреки че сегашните базови станции са с размери приблизително на обикновен хладилник, 6G мрежите ще използват по-къси дължини на вълната и следователно се нуждаят от по-малки антени, така че техните станции могат да бъдат толкова малки, колкото мобилните телефони. Дори осветителните тела по улиците, пътните знаци и дори леките автомобили могат да играят ролята на базова станция.

Базовите станции също се очаква да действат като сървъри и да обработват данни с висока скорост. Ултра бързата комуникация ще бъде налична дори в отдалечени райони, улеснявайки събирането на големи количества от данни. Бизнесът търси начини да развие такива интелигентни станции, за да спечели лидерство в надпреварата.

Три компании контролират приблизително 80% от сегашния пазар на базови станции: китайската Huawei, шведската Ericsson и финландската Nokia, някогашен лидер при мобилните устройства, посочват от IHS Markit. Европа възнамерява да работи по разработването на стандарти с Проекта за партньорство от трето поколение.

В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп иска своята страна на първа линия при 6G технологиите. САЩ се опитват да си върнат лидерската позиция при полупроводниците и микропроцесорите, използвани за високоскоростна обработка на данни, давайки нужния тласък на Intel и други американски компании.

Технологичните гиганти предвиждат нови услуги, основаващи се на базовите станции. Amazon.com си партнира с японския телекомуникационен оператор KDDI за своите услуги, известни като Amazon Web Services. Компанията на Джеф Безос цели да предлага крайни изчисления, обработвайки данни на места, физически по-близки до помещенията на потребителите.

Япония планира завръщане на глобалната технологична карта с 6G мрежата. Министерството на съобщенията разкри амбициозни цели в рамките на своята стратегия „Отвъд 5G“, представена през април, като се стреми да се пребори за 30% дял от глобалния пазар за базови станции и друга инфраструктура. Към момента страната съставлява едва 2% от този пазар.

При  патентната надпревара за 5G Samsung води с от 8,9% от всички патенти, следван от Huawei с 8,3% и Qualcomm със 7,4%. Японският NTT Docomo е на шесто място с 5,5%, сочат данни на Cyber Creative Institute.

Японските телекоми разработват инфраструктурни проекти от широк диапазон. Освен спътници Docomo има за цел да създаде базови станции в силно неравни райони. От друга страна SoftBank Corp. залага на безпилотните самолети, с които корпорацията цели да постигне мрежова свързаност на ниво стратосфера.

Основният проблем за японските компании е, че те не гледат глобално, а са фокусирани предимно върху вътрешния пазар, заключава изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
В момента проблемът не е скоростта, а обхвата, а по-висока честота = по-малко обхват, което изисква повече антени, което струва повече. Интел дори се отказаха да развиват 5Г и продадоха всичко на епъл. Някой ще изгори с пари, но кой ще е първият...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още