IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският IT сектор има спешна нужда от кадри

Тази индустрия е много мобилна и ако не бъдат създадени условия за развитието ѝ, тя бързо ще се изнесе, предупреждава председателят на БАИТ Петър Иванов

12:50 | 28.01.14 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Снимка: Bulgaria On Air

Българският сектор на информационни технологии има спешна нужда от кадри, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air председателят на Българската асоциация за информационни технологии Петър Иванов. Той открои два начина да бъде задоволен глада на кадри, като посочи нуждата от сътрудничество от страна на държавата.

Единият, който ще действа в дългосрочен план, е подготвянето на повече специалист в университетите и специализираните учебни заведения, не само на български, но и на чуждестранни студенти. Вторият начин, ориентиран към задоволяването на потребностите на сектора в краткосрочен план, е привличането на чужди кадри.

В тази насока правителството трябва да вземе мерки за спазване на законодателството, защото процедурите по издаване на нужната документация се протакат с месеци, заяви Иванов.

"Разбирам чувствителността на темата за вноса на кадри при голямата безработица, но в IT сектора голяма безработица няма. По последни данни ндустрията има нужда от над 10 хил. работни места, за да продължи да расте", каза председателят на БАИТ.

IT секторът в България има огромен потенциал за развитие, непрекъснато има иновации, посочи Иванов. Това е индустрия, която отбелязваше ръст дори през най-тежкия период на кризата, възнаграждението също е високо. Освен това тя може да подпомага и други сектори, като държавния апарат например. Но тази индустрия е много мобилна и ако не бъдат създадени условия за развитието ѝ, тя бързо ще се изнесе и това трябва да се предотврати, предупреди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

4
rate up comment 21 rate down comment 10
ivan.ivanov
преди 10 години
Трябва да си луд за да започнеш работа в българска IT компания. Повечето са супер измамници. Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.През изминалите години, всички български компании, за които работих ме мамеха. Те или не ми изплатиха заплатите, или не ми изплатиха неизползваните дни от отпуската, или ме караха да работя през почивните дни и извън работно време, а това време не ми беше платено. Също така, те не ме осигуряваха на реалната заплата.От опит знам, че ако една компания не плаща осигуровки, не плаща извънредно изработените часове, забавя ти заплатата или още от начало започнат да те лъжат, давайки ти празни обещания, то по-добре стой далеч от нея. Рано или късно ще съжаляваш жестоко за това, че си работил за тези хора.Сега работя за западна компания и съм много доволен. По-добре не започвайте работа за български IT компании измамници, защото ще бъдете излъгани и ощетени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Колкото по затъпява матриала, толкова по-скъп ще става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
data
преди 10 години
добре че са математическите гимназии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
dsx500
преди 10 години
Ако университетите продължават да бълват стотици необразовани "кадри" всяка година, и все повече и все по-необразовани, скоро не глад ами...В момента за да намериш един добър кадър трябва да минеш през стотина псевдо такива които трябва да обучаваш 4-5 месеца за да стават за нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още