IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глобява "Майкрософт България" със 187 хил. лв.

Комисията за защита на конкуренцията санкционира дружеството заради нелоялна конкуренция

14:25 | 01.07.14 г.
КЗК глобява "Майкрософт България" със 187 хил. лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция на „Майкрософт България“ в размер на 2% от нетните приходи от продажби на дружеството за финансовата 2012 г., равняваща се на 187 хил. лв., съобщиха от КЗК.

Комисията е установила, че дружеството е извършило нарушение по чл. 36, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията (конкретната алинея забранява осъществяването на нелоялна конкуренция, в резултат на което се прекратяват или се нарушават сключени договори – бел. ред.).

Производството е образувано по искане на „БиЕмДжи“ ООД, дистрибутор на софтуер за България с изградена дилърска мрежа на територията на цялата страна.

Проучването на КЗК е установило, че „Майкрософт България“ е публикувало съобщение, което е създало погрешна представа у адресатите, че молителят не би могъл вече да изпълнява извършваните до момента от него услуги, свързани с предлагане на продуктите на Майкрософт.

Видно от установените факти по преписката „Майкрософт България“ наистина преустановява търговските си отношения с „БиЕмДжи“, изразяващи се в сключване на дистрибуторски договори за лицензионните програми от вида Volume Licensing и за ОЕМ партньор, отбелязват от комисията. От друга страна, наличието на прекратени договорни отношения между страните не води до отнемане правото на „БиЕмДжи“ ООД да предлага продукти с лицензи от вида Volume Licensing. Напротив, дружеството може да придобива продукти с този лиценз от всеки оторизиран дистрибутор на Майкрософт за лицензионните програми от вид Volume Licensing – факт, който ответното дружество не отрича, обясняват от КЗК.

В резултат на възникналото заблуждение част от клиентите на молителя са изпратили писма, с които изрично посочват, че преустановяват търговските си отношения с „БиЕмДжи“ ООД.

КЗК счита, че поведението на ответника е недобросъвестно и е породило конкретни неблагоприятни правни последици за искателя като едностранно прекратяване на договори с някои от неговите клиенти, част от които са имали дългогодишни търговски отношения с него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още