IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Electronic Arts съкращава 6% от служителите и намалява офис площите

Компанията очаква да има разходи за обезценка в размер от 170 до 200 млн. долара

07:49 | 30.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Electronic Arts съкращава 6% от служителите си, което се равнява на около 800 работни места, и намалява площта на офиса, съобщи компанията за видеоигри.

„Тъй като се стремим да се фокусираме върху цялото си портфолио, ние се отказваме от проекти, които не допринасят за нашата стратегия, преразглеждаме отпечатъка си върху недвижимите имоти и преструктурираме някои от нашите екипи", пише главният изпълнителен директор Андрю Уилсън в бележка до служителите. Съкращенията са „най-трудната част и ние работим по този процес с най-голямо внимание и уважение", пише той.

Компанията очаква да има разходи за обезценка в размер от 170 до 200 млн. долара, показва подадената в Комисията по ценните книжа и фондовите борси информация, цитирана от CNBC. EA очаква, че действията, свързани с плана за преструктуриране, ще бъдат „по същество завършени" до края на септември. Според регулаторната документация разходите на базираната в Редууд Сити, Калифорния, компания включват до 70 млн. долара за обезценка на интелектуална собственост, 65 млн. долара за обезщетения на служители и 65 млн. долара за намаляване на офисните площи и други разходи.

Уилсън заявява, че EA ще предостави обезщетения и здравни грижи на засегнатите служители, като отбелязва, че съкращенията са започнали по-рано през тримесечието.

EA има малко под 13 000 служители според тримесечни данни от март 2022 г. През януари компанията не успя да достигне прогнозите за тримесечните си резултати и предостави прогноза за резервациите, която беше по-слаба от очакваното.

Главният финансов директор Кристофър Сух заяви в разговора с анализаторите, че EA ще бъде „много целенасочена", като ще се фокусира по-специално върху „темпа на наемане".

Говорител на компанията отказа да коментира допълнително съобщението от сряда или да предостави точен брой на съкратените работни места.

През миналата година EA се затрудни да издаде нов хит. Компанията е известна с ежегодните си спортни франчайзи, включително Madden NFL и FIFA, която ще бъде преименувана на EA Sports FC след изтичането на лицензионното споразумение с ръководния орган на футбола. През януари компанията затвори студиото си за мобилни игри Industrial Toys в Пасадена, Калифорния, което работеше по версия на шутъра Battlefield. Тя също така прекрати производството на мобилната версия на популярната игра със стрелба Apex Legends. Състезателната игра Need for Speed Unbound, която бе представена в края на миналата година, не генерира голямо внимание.

Следващият очакван блокбъстър на компанията е Star Wars Jedi: Survivor, чието представяне EA отложи за 28 април.  EA има малко под 13 000 служители според тримесечни данни от март 2022 г. Снимка: Bloomberg EA има малко под 13 000 служители според тримесечни данни от март 2022 г. Снимка: Bloomberg

През третото тримесечие нетните приходи от продажби на EA спаднаха с 9,1% до 2,34 млрд. долара, което е най-големият спад от две години насам. Индустрията за видеоигри отбеляза свиване през 2022 г. заради слабия календар на изданията. Компанията за софтуер за игри Unity Software Inc, Riot Games на Tencent Holdings Inc. и израелската компания за игри Playtika Holding Corp. съкратиха служители, но съкращенията на EA са най-големите досега през 2023 г.

С това EA се присъединява към дълъг списък от технологични компании, които са в процес на съкращения. Икономическият спад и обръщането на пазара предизвикаха масови съкращения през 2022 г. и по-бърз темп на съкращения през тази година. Над 155 000 служители от технологичната индустрия в повече от 500 компании са загубили работата си през 2023 г., показват данни на Layoffs.fyi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още