IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинското разузнаване твърди, че Telegram блокира ключовите му ботове

Целта на тези ботове е да се противопоставят на руската агресия

11:39 | 29.04.24 г.
Снимка: Lam Yik/Bloomberg
Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Украинската военна разузнавателна агенция ГУР заяви, че ръководството на чат платформата Telegram е блокирало редица официални ботове, които се противопоставят на военната агресия на Русия срещу Украйна, предава Ройтерс.

„Днес мениджмънтът на платформата Telegram неоснователно блокира редица официални ботове, които се противопоставяха на руската военна агресия срещу Украйна, включително основния бот на Разузнаването“, написа ГУР в изявление в Telegram. „Въпреки блокирането на нашия бот вашите лични данни са в безопасност“.

Пресслужбата на Telegram не е отговорила веднага на запитването на Ройтерс за коментар по въпроса.

Ботът е софтуерно приложение, което може да работи самостоятелно, следвайки инструкции, и е програмирано да изпълнява определени задачи. То може да имитира разговор с хора, наред с други неща, или да събира съдържание.

Базираното в Дубай чат приложение Telegram, една от най-популярните подобни платформи, е основано от родения в Русия Павел Дуров. Той напуска страната през 2014 г., след като отказва да се съобрази с исканията на правителството да спре опозиционните общности в друга социална платформа, която по-късно продава.

След като Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна през 2022 г., Telegram се превърна както в инструмент за правителствата, така и в място за публикуване и достъп до нефилтрирана информация за войната.

Почти всички големи медии, правителствени организации и обществени фигури, както в Русия, така и в Украйна, управляват канали за съдържание в Telegram.

Украинският президент Володимир Зеленски публикува ежедневните си видеообръщения в приложението, докато неговите въоръжени сили предупреждават за въздушни нападения и документират развитието на случващото се на бойото поле. Кремъл пък обявява дейностите на президента Владимир Путин в Telegram, а руската опозиция използва приложението, за да трупа подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още