IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple зарадва инвеститорите, но бързо ги поля с хладен душ

Пазарът посрещна с радост повишаването на дивидента и програмата за обратно изкупуване, но не и прогнозите за новото тримесечие

08:15 | 24.04.13 г.
Apple зарадва инвеститорите, но бързо ги поля с хладен душ

Американският технологичен гигант Apple отчете спад на печалбата си през първото тримесечие на 2013 на годишна база. Въпреки влошаването на показателя обаче той, както и приходите на компанията се оказаха по-добри от предварителните прогнози на анализаторите.

Заедно с тримесечния си отчет Apple обяви и интересни новини за инвеститорите, свързани с увеличение на тримесечния дивидент и програмата за обратно изкупване на акции, пише MarketWatch.

Дивидентът за акционерите ще бъде увеличен с 15 на сто до 3,05 долара за акция, а програмата за обратно изкупуване набъбва от 10 до 60 млрд. долара. Тази новина временно подкрепи акциите на Apple и те поскъпнаха с 5% в следборсовата търговия, но по време на традиционния разговор на ръководството на компанията с анализатори целият този ръст бе заличен.

Печалбата на Apple се свива с 18 на сто на годишна база до 9,5 млрд. долара, или 10,09 долара на акция. Приходите пък нарастват с 11 на сто до 43,6 млрд. долара. За първото тримесечие на 2012 година положителният резултат бе 12,30 долара на акция.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за 9,97 долара печалба на акция при 42,3 млрд. долара приходи.

За тримесечието Apple са отчели брутен марж от 37,5 на сто, което е в долния край на заложената от компанията през януари прогноза. Реализирани са продажби на 37,4 млн. броя iPhone и 19,5 млн. таблета iPad при очаквани от анализаторите съответно 36 млн. и 18,3 млн. броя.

Във вчерашната сесия акциите на Apple поскъпнаха с 1,9 на сто до 406,13 долара за брой. Това е много далеч от рекордните 700 долара, достигнати през септември 2012 година.

„Поевтияването на акциите на Apple през последните две тримесечия бе много фрустриращо за всички нас”, призна изпълнителният директор на компанията Тим Кук. „Apple обаче остава много силна и ние ще продължим да даваме най-доброто от себе си”, увери той.

Кук се ангажира компанията да запази фокуса върху „иновативните продукти” и обеща, че разработчиците на Apple ще „се трудят здраво по удивителни нови услуги, хардуер и софтуер, които с нетърпение чакаме да пуснем тази есен и през 2014 година.

Шефът на Apple не разкри никаква допълнителна информация за въпросните продукти, спазвайки традиционната за компанията секретност. Анализаторите залагат на нови версии на смартфона iPhone, както и на нова версия на iPad и операционна система iOS7.

За настоящото тримесечие Apple очаква приходи от 33,5 – 35,5 млрд. долара и брутен марж от 36-37 на сто. Очакванията на пазарните наблюдатели бяха, че компанията ще заложи 38 млрд. долара приходи и 38-39 на сто брутен марж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още