IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung може да отнесе забрана за внос в САЩ през октомври

Много вероятно е наложената от 9 август забрана върху някои продукти на Samsung да влезе в сила през октомври

11:07 | 13.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Samsung може да отнесе забрана за внос в САЩ през октомври

Samsung може и да не извлече ползи от наложеното вето на президента Барак Обама. В началото на юни със свое решение Федералната търговска комисия на САЩ (ITC) забрани на калифорнийската технологична компания Apple да внася някои стари модели в Америка.

Според юристи и анализатори Samsung не може да обори аргументите, с които Apple се опитва да подхлъзне администрацията на Барак Обама, която наложи вето на решението на ITC. Това прави много вероятно наложената забрана от 9 август върху някои продукти на Samsung да влезе в сила през октомври, когато изтича времето, в което Президентът трябва да се произнесе с решение.

На 9 август стана ясно, че Samsung е нарушила два патента на основния си конкурент Applе. Това е била причината щатската Комисия по международна търговия (ITC) да забрани за внос някои от продуктите на южнокорейската компания. Става дума за нарушени права по патенти на Apple относно функциите, които различават един мобилен телефон от друг – спор между двете компании, в който не е намесен т. нар. широко използван стандарт.

На Samsung беше забранено да продава мобилни устройства и таблети, които нарушават патентите на Apple за мултитъч технологията и жака за слушалки. Федералната търговска комисия на САЩ твърди, че два модела на Samsung - Continuum и Transform - нарушават патента на Apple за жака за слушалките, докато таблетите Galaxy Tab 7.0 и Galaxy S II не го нарушават.

Решението на Комисията отново трябва да бъде преразгледано от търговския комисар на Белия дом Майкъл Фроман. Именно той блокира с ветото си в последния момент решението на ITC в полза на Apple през юни.

„Администрацията може да наложи вето на забраната за внос на продукти на Samsung, с цел двете компании да приключат съдебните си спорове, които водят по целия свят в продължение на повече от две години и костват стотици милиони долари“, каза Юнг Донг Джун, адвокат, занимаващ се с делата по патентите в SU Intellectual Property. „С този ход Обама може да даде знак, че всяка забрана за внос е във вреда на потребителите, и по този начин да се опита да върне обратно двете компании на масата на преговорите“, прави прогнозите си Джун.

Ако администрацията не блокира забраната за внос на продукти на Samsung, ще отнесе сериозни критики и обвинения, че изразява своите пристрастия към американската компания пред южнокорейската.

Всяка една компания ще представи отделни аргументи в своя защита пред митническите власти. Apple ще иска повече продукти на конкурента й да бъдат забранени, а Samsung ще настоява за гаранции, че доставките им няма да бъдат нарушени. Но никой не знае коя компания какви конкретни аргументи ще използва.

Всичко за патентните войни четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още