IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на таблети ще надхвърли това на PC през 2015 г.

Целият пазар на "интелигентни" устройства през 2013 г. ще достигне 622,4 млрд. долара според изследване на IDC

12:58 | 13.09.13 г. 1
<p>
	Лесно преносимите таблети все повече застрашават бъдещето на персоналните компютри. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лесно преносимите таблети все повече застрашават бъдещето на персоналните компютри. Снимка: Ройтерс

Доставките на таблети се очаква да изпреварят тези на персоналните компютри (PC) до 2015 г., сочи анализ на американската изследователска компания IDC, цитирано от CNBC.

Според изследването леко изменение в тренда ще се забележи още през четвъртото тримесечие на настоящата година, въпреки че доставките на РС все още запазват сравнително стабилната си преднина. Първата позиция сред "интелигентните" устройства обаче ще продължат да държат смартфоните със своя дял от 69 на сто.

Евтините таблети и смартфони, търгуващи се под 350 долара, ще постигнат приходи от 423,1 млрд. долара. Прогнозата за 2013 г. пък е целият пазар на "интелигентни" устройства да достигне 622,4 млрд. долара.

"В момент, когато пазарите на смартфони и таблети показват ранни признаци на насищане, повратната точка се оказва появата на нови по-евтини устройства", каза Мега Саини, анализатор в IDC. "Пускането на пазара на нови мобилни телефони и таблетни устройства на по-ниски цени, в комбинация със специалните инициативи като търговските програми на Apple и BestBuy, ще ускори още по-вече развитието на индустрията", допълни още експертът.

Анализът на IDC показва също, че пазарите на PC, смартфони и таблети ще нараснат с 27,8% през тази година.

Интересен факт е, че продажбите на стандартни таблети са изправени пред силната конкуренция от страна на така наречените phablets - смартфони с екран над 5 инча.

"Ние вярваме, че през следващите 12-18 месеца по-големите смартфони, наричани с общото название phablets, ще започнат да "изяждат" от пазара на таблети, което ще допринася за по-бавния темп на растеж на продажбите", отбеляза Боб О'Донъл, вицепрезидент на клиентското подразделение в IDC

Същевременно спадът в доставките на компютри се очаква да продължи. От 2017 г. всички продажби на РС ще спаднат до 13 процента спрямо сегашното им ниво от около 20 на сто. Таблетите и смартфоните пък ще допринесат за съответно 16,5% и 70,5% от цялостния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 10 години
таблети, таблетки, хапчета и, накрая, индивидуален чип-комуникатор с Мрежата, който ще представя, чрез вживени електроди, директно към мозъка, визуализирана и квази-аудио-предадена /с директро нъзприемане от слуховия нерв/ информацията тъй, щото, вече да нямаме нужда от РС-та, Ляп-тяпи и тъй нататък, а, да се виждаме/чуваме/ директно с Мрежата/Облака/Кошера и др- свърталище на файлове, вируси, бръмбари и т.н виртуална ***. В резултат, тук и сега /т.е. до няколко години/ ще възникне племето на сайлоните и се почнА.***-ни-бЕгай, бЕгай-мАни. Хубавото/ще/ е, че хората със сетивни проблеми много по-лесно ще се социализират и няма да са точно "инвалиди", т.е., "без стойност".Йебем си и цили-вили-зацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още