IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Промените за втора пенсия трябва да са след стрес тестовете

С даване възможност за избор при изплащане на втора пенсия принципът на пенсионното осигуряване се нарушава

11:21 | 08.06.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Спекулации са твърденията, че някой иска да национализира парите за втора пенсия. Това коментира вече бившият министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той определи като разумно решението на финансовия министър Владислав Горанов да прехвърли спорния въпрос за фазата на изплащане на пенсиите от универсалните пенсионни фондове към Тристранния съвет.

Според него обаче трябва да останат и да се приемат предложенията на финансовото министерство за инвестиционната дейност на фондовете, инвестициите в свързани лица, начинът, по който фондовете се отчитат. Калфин изрази съжаление, че от пакета промени е отпаднало предложението за създаване на мултифондовете, но сподели, че и това ще бъде обсъдено в бъдеще. 

Проблемът е свързан със стрес тестовете на пенсионните дружества, които трябва да приключат до края на годината, отбеляза той. И напомни, че те трябва да покажат дали има нужда от промени в законодателството. Според Калфин краят на дебатите и приемането на промените в КСО относно втората пенсия трябва да бъде след стрес тестовете.

„Не си представям как ще се приемат промените и дружествата ще работят по тях, след което стрес тестовете да отчетат резултат, защото текстът ще бъде приет от Народното събрание най-рано през септември, когато вече ще са започнали стрес тестовете”, посочи Калфин.

И допълни, че проверката на активите засяга портфейла на пенсионните дружества, а портфейлът не може да се променя рязко дори да има нови изисквания как да се инвестира.

Калфин е на мнение, че ако промените се направят преди стрес тестовете, това ще е поредното голямо отлагане, след като вече веднъж те бяха отложени от началото на годината за средата й.

„Реалистично е да се изчака по сегашното законодателство и да се видят резултатите от стрес тестовете, след което окончателно да се приеме новият текст за изплащането на втората пенсия”, каза бившият социален министър.

На практика в предложенията на УПФ се залага всеки осигурен за втора пенсия да има правото на избор как да получава парите си, каза още Калфин относно предложенията на пенсионните фондове.

„Така обаче вече се отклоняваме от принципа на пенсионно осигуряване”, отбеляза той.

По думите му пенсионно осигуряване означава да се изплаща пенсия, а тя се изплаща доживот. "Ако се даде възможност за изплащане на натрупаната партида наведнъж, тогава не говорим за пенсионно осигуряване, а за една нормална инвестиция. Каква е разликата тогава средствата да отиват в банка, където човек да си ги държи по сметка и да ги изтегли наведнъж”, даде пример Калфин. И обобщи, че с възможността за избор при изплащането на втората пенсия принципът на пенсионното осигуряване се нарушава.

"Ако има право на избор, той трябва да е между дългосрочно и доживотно получаване на пенсии, но трябва да се изключи възможността за ранно получаване на натрупаната пенсия, защото хората ще имат стимул да ги изтеглят накуп. Това не е банка, а пенсионно дружество”, посочи Калфин.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
справедлив1
преди 7 години
Калфин ако прочетеш това пиши тук и аз ще ти обясня защо са тези дружества
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
993
преди 7 години
Тоя льольо нали се оттегли. Какво коментира неща които и като министър не разбираше . Нека се занимава с президентската им кампания на азбукарите и всичките там у уево... ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още