IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България бави приемането на еврото?

В Еврозоната ЕЦБ ще одитира българските банки, заяви Никола Янков от Експат Капитал

11:23 | 03.08.16 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България е готова за влизане в „чакалнята“ на еврозоната от няколко години насам. От програмата за управление и реформиране на банковата система, публикувана през ноември 2015 г. на сайта на БНБ, става ясно, че членството в Единния надзорен механизъм за България вече не е поставено като цел. Централната банка няма намерение да придвижи страната към влизане в еврозоната. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Експат Капитал, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Членството на България в еврозоната би задълбочило интеграцията на страната с ЕС, коментира той. И допълни, че то би довело до позитиви за българските банки заради улеснен достъп до финансиране и по-нисък риск. 

Според него "би било адекватно, от гледна точка на политическите приоритети на страната, да заявим официално своето намерение и да оставим на ЕЦБ да вземе политическо решение за разговори с България“.

Причината да не се прави стъпка в тази посока най-вероятно са опасенията за загуба на суверенитет върху надзора на българската банкова система, смята експертът.

Ако се мине към членство в еврозоната в даден момент, българските банки ще бъдат одитирани и надзиравани от Европейската централна банка и единния надзорен механизъм, което означава, че БНБ повече няма да има такава роля, стрес тестовете ще се ръководят от чужбина, ще има публичност на одитните доклади за българските банки и вероятно ще се наложи да се засили контролът върху някои от тях и да се предприемат мерки за рекапитализация, коментира експертът.

Той тълкува ситуацията като по-скоро политически, а не икономически проблем.

Янков коментира още очакваните резултати от стрес тестовете на банките в България. Според него, ако бъдат по-пълно представени данните от тях, "това би било аргумент за членството на България в еврозоната, тъй като теоретично ще се види, че страната има стабилна и перспективна банкова система".

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
А ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ ОЩЕ С ПЪРВИЯ МАНДАТ НА ГЕРБ.. КАК Е ВЕЧЕ НАД 5 ГОДИНИ СЕ ПРАВЯТ НА ЛУДИ .. А МУТРИТЕ СИ КРАДАТ И ВЪРШАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ЗА СМЕТКА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ..ТО НЯМА ТАКАВА СТРАНА В ЦЯЛ СВЯТ !!! БАНАНОВА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
НО И ТАКА НЯМА ДА ИМА СКОРО И КАПИТАЛОВ ПАЗАР .. ТИЯ ТЕСТОВЕ СА ЗА ПРЕД МАЙМУНИТЕ, НЯМА ЛИ ЕВРО И ОТ ТАМ КАПИТАЛОВ ПАЗАР .. НЯМА НИЩО, НЯМА РАЗВИТИЕ, САМО МУТРИ И ПРЕСТЪПНИЦИ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
Е ТО Е ЯСНО, ЧЕ ЕЦБ ЩЕ ГИ ОДИТИРА, НО КОЯ ОТ ВСИЧКИТЕ МУТРИ С ПРАЗНИ ГЛАВИ ЩЕ СЕ СЪГЛАСИ, СЛЕД КАТО ЦЯЛОТО СТАТУКВА СИ ОСТАВА ЧЕРВЕНО, КАК ДА ВИ ПОЗВОЛЯТ ДА СИ ПРОМЕНИТЕ КОНСТИТУЦИЯТА, НАЛИ ГЕРБ, ТОВА ГОВОРЕХА, ПРАВИМ ВЕЛИКО НАРОДНО И СМЕНЯМЕ КОНСТИТУЦИЯТА, НО УВИ КЛЕКНАХА НА СТАТУКВОТО ..А ТО Е МУТРЕНСКО И ЧЕРВЕНО, ДРУГАРЯ ПУТИН НЯМА ДА ВИ ДА ДЕ ДА СТАНЕТЕ ЕВРОПЕЙЦИ, НИЩО ЧЕ НИЕ СМЕ ОСНОВАЛИ ЕВРОПА НЕ ГЪРЦИЯ !!! ???? УЖАС... СКОРО НЯМА ОПРАВИЯ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
Малко по-сложно е и факторите са няколко, а не един. Четирите милиарда от КТБ анихилираха с международно участие на политици, а в периода септември 2015-февруари 2016 г. българското правителство получи във вид на кредити и ДЦК 21 милиарда евро! За какво са и в коя банка са вече ? Ако това не Ви говори нещо , то очаквайте продажбата на Пирин и Приморско, след Булгаргаз .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Предполагам причината нашите да тупкат топката на едно място, е да се уверят, че е преминала опасността бедните държави в ЕС да изтеглят заеми за да спасяват по-богати държави от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
В момента, простичко казано, банките в България продават на кредитополучателите купеното от депозантите най-малко с 5-кратна печалба - 1% срещу 5% и нагоре! Няма друг такъв бизнес - луда далавера! А дали ще продължи след приемането на еврото? Едва ли. Затова и съпротивата е яростна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
honaniga
преди 7 години
Разбира се, че ще отлагат влизането в еврозоната. Майната му на икономическата изгода и финансова дисциплина. Това да не ти е Словения и Естония. Важното е далаверката да върви. А бе да се краде със замах. Така де. Народа ни е избрал. А той е послушен.А-а!? Какъв надзор, какви пет лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
Друго си е да излезе Искров и да каже: " КТБ не е фалирала, вложителите й да не се притесняват!"-------------------------------------------------------------------------------------------------------Кой ще ни успокоява, когато разни брюкселски зелки поемат контрола на банковата система? Кой ще дава благословията за далаверите на банкерите на годината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 16
ing5rov
преди 7 години
Мдаа , ако бяхме в Еврозоната това щеше да мине по гръцкия вариант и крадците нямаше да са местни , ами от Брюксел и Вашингтон .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
redcretin
преди 7 години
Па сигурно Виденовата зима ти хареса повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още