IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България бави приемането на еврото?

В Еврозоната ЕЦБ ще одитира българските банки, заяви Никола Янков от Експат Капитал

11:23 | 03.08.16 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България е готова за влизане в „чакалнята“ на еврозоната от няколко години насам. От програмата за управление и реформиране на банковата система, публикувана през ноември 2015 г. на сайта на БНБ, става ясно, че членството в Единния надзорен механизъм за България вече не е поставено като цел. Централната банка няма намерение да придвижи страната към влизане в еврозоната. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Експат Капитал, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Членството на България в еврозоната би задълбочило интеграцията на страната с ЕС, коментира той. И допълни, че то би довело до позитиви за българските банки заради улеснен достъп до финансиране и по-нисък риск. 

Според него "би било адекватно, от гледна точка на политическите приоритети на страната, да заявим официално своето намерение и да оставим на ЕЦБ да вземе политическо решение за разговори с България“.

Причината да не се прави стъпка в тази посока най-вероятно са опасенията за загуба на суверенитет върху надзора на българската банкова система, смята експертът.

Ако се мине към членство в еврозоната в даден момент, българските банки ще бъдат одитирани и надзиравани от Европейската централна банка и единния надзорен механизъм, което означава, че БНБ повече няма да има такава роля, стрес тестовете ще се ръководят от чужбина, ще има публичност на одитните доклади за българските банки и вероятно ще се наложи да се засили контролът върху някои от тях и да се предприемат мерки за рекапитализация, коментира експертът.

Той тълкува ситуацията като по-скоро политически, а не икономически проблем.

Янков коментира още очакваните резултати от стрес тестовете на банките в България. Според него, ако бъдат по-пълно представени данните от тях, "това би било аргумент за членството на България в еврозоната, тъй като теоретично ще се види, че страната има стабилна и перспективна банкова система".

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 21 rate down comment 6
Ivel
преди 7 години
Защо България бави приемането на еврото? // Отговорът е от простотия, при положение че не можем да си мърдаме сами валутата в желаната посока в кризистни моменти, то неприемането на еврото може да се обясни единственно с желанието да определени кръгове да могат да крадат необезпокоявани спестяванията на гражданите, например както го изиграха с КТБ. Ако бяхме в Еврозоната, това нямаше как да мине, поне по този батлански сценарии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 6
khao
преди 7 години
ей сега ако можеш и да аргументираш общите приказки от пенсионерския клуб дето си написал ще бъдеш златен :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 20
Vesko94
преди 7 години
Няма по-нескопосана политика на ЕС, ако изключим политиката за мигрантите, от тази в областта на единната валута. С всичките приказки колко по-стабилни сме щели да стоим в еврозоната, еврото носи само упадък и несигурност. В Европа инвестиции няма, а правителствата в стремежа си да задържат стандарта на живот прибягват до отчаяни мерки. Евтините пари и ниските лихвени проценти дават незначителен резултат, а структурните дисбаланси вътре в ЕЗ и действат пагубно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 25
michaelis12
преди 7 години
Кат премеме въздушното евро, си ставаме директно роби на Голдмън Сакс, Драгомирчо слугата на Голдмана печати кат откачен и ви обира труда. Ако беше толкз супер до са Полша, Чехия и Унгария да са го прели, да но премат ли го всичко се ръководи от централата в Сашово и малкото суверенитет който е останал вече йок .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 7
lyusien
преди 7 години
Да вярно е Ако българия влезе в чакалнята на еврозоната ще се повиши ролята на Е Ц Б върху надзора и одита на българските банки и ще намалее ролята на Б Н Б Не е голям проблем след като видяхме неината роля и надзор над банките след фалита на К Т Б
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 15
ing5rov
преди 7 години
Най добре ше е от Брюксел и от Франкфурт да управляват...хем тука никой няма да си дава зор , хем и виновни няма да има щот от "горе" тъй са казалЕ !А пък управляващите спокойно ше могат да правят гъззове и тумбаци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още