IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Благоев: Фед вероятно ще увеличи лихвения процент с 0,75%

Няма да е изненада, ако скоро отново навлезем в територия на отрицателни лихви, твърди изпълнителният директор на "Астра Асет Мениджмънт"

22:34 | 22.07.22 г. 1
Иво Благоев: Фед вероятно ще увеличи лихвения процент с 0,75%

Федералният резерв на САЩ вероятно ще увеличи лихвения процент с 0,75% на заседанието си следващата седмица. ЕЦБ също се включи тази седмица в клуба на централните банки, които агресивно увеличават лихвите, за да избегнат обвинения, че не се борят с инфлацията, и да не изпуснат прозореца преди да се наложи да се борят с рецесия. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Иво Благоев, изпълнителен директор на "Астра Асет Мениджмънт".

"Поскъпването на долара за момента е достатъчно. Лихвеният диференциал вече е инкорпориран - Федералният резерв вече посочи къде е пътят и горе-долу къде трябва да стигне. По-скоро очаквам стабилизиране на евро/долар и дори поскъпване на еврото", каза още гостът. 

По думите му EЦБ закъсня с вдигането на основния лихвен процент и може би - за да не ги обвинят, че не предприемат нищо в борбата с инфлацията - обявиха повишение от 50 базисни пункта, по-високо от очакваното. Самите агресивни действия на всички големи централни банки може да накарат икономическите агенти да бъдат по-предпазливи по отношение на бъдещето и да намалят икономическата си активност, което да доведе до рецесия, каза Благоев.

"Много е вероятно оттук нататък прозорецът, който имат централните банки да вдигат лихвите, да е много кратък. Ако ЕЦБ не беше вдигнала сега с 0,5%, можеше да се наложи на по-следващото заседание да сваля лихвите, ако светът рязко влезе в рецесия или поне в силно намалена икономическа активност. Може би това накара ЕЦБ да бъде по-агресивна", каза още Благоев.

Няма да е изненада, ако отново навлезем в територия на отрицателни лихви скоро, добави той.
Инфлацията в момента не е толкова функция на лесните пари, а на натрупаните спестявания по време на пандемията, големите дисбаланси, рязкото спиране на икономическата активност и трудното ѝ възстановяване, недостига на стоки и - заради войната - рязкото поскъпване на цените на енергоносителите, коментира още гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Jorkata
преди 1 година
"Няма да е изненада, ако скоро отново навлезем в територия на отрицателни лихви" - сигурно се шегува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още