IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерата на Елизабет Втора - преход от империя към общност от народи

Хората се обединяваха около кралицата, коментира Юлиан Попов, съветник в Европейската климатична фондация

15:47 | 09.09.22 г.

Кралица Елизабет Втора като личност беше изключителна фигура, която обединяваше нацията. Това каза Юлиан Попов, съветник в Европейската климатична фондация, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Попов коментира, че кралицата никога не е изказвала позиция за каквото и да било, което може по някакъв начин да разделя нацията.

„Нейното съществуване създаваше национална празничност на определени дати. Хората се обединяваха около кралицата, тя беше изключително активна – особено в сферата на благотворителността и външната политика, но в същото време абсолютно политически независима“, подчерта гостът.

Той заяви, че с Елизабет Втора си отива и следвоенният период. „Той е дълъг, а и до ден днешен – особено с войната в Украйна, ни напомня, че темата за мира и просперитета на Европа продължава да бъде драматична тема“, посочи събеседникът.

По думите му кралица Елизабет Втора е символът на прехода на империята към една общност на народи, които се радват да бъдат заедно, а не се карат.

„Като гледаме какво става в тази на практика имперска война на Русия срещу Украйна в резултат на разпад на съветската империя, то подобен разпад на британската империя се случи през 50-те и 60-те години. Но всичките държави, които бяха част от британската империя, продължиха в една много хармонична форма да бъдат общност – със спортни игри, подобни на олимпийските, с дипломатически отношения и какво ли още не. Това е изключително постижение, което е много важно“, изтъкна Попов.

„Новият крал – Чарлз Трети, е водеща глобална фигура в сферата на опазване на околната среда и климата. В последните десетина години той и съпругата му започнаха да спечелват уважение сред хората“, разказа още гостът.

„Самият Чарлз е много силно ангажиран в благотворителна дейност. Благотворителността е дейност по обединяване на общностите. Бидейки патрон на подобни инициативи на различни големи благотворителни организации, които събират и преразпределят десетки милиони, той е много активен. Дори е по-активен, отколкото беше кралицата“, посочи Попов.

По думите му в тази си дейност Чарлз винаги е бил близо до хората и със сигурност ще продължи. „Чарлз е ангажиран и с културното и архитектурното наследство не само във Великобритания, но и по света. Той има навика да се намесва в някои политически действия и въпросът сега е дали това ще се промени и той ще прекрати напълно тази тип намеса“, каза Попов.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още