IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкривяват ли пазара решенията на ЕК за енергийната криза?

Облагането на свръхпечалбите на производителите ще отблъсне инвеститорите, каза Кристина Лазарова, Brown to Green

22:59 | 09.09.22 г. 1

Предложенията за таван на цените на газа и за допълнително облагане на печалбите на производителите на електричество са непазарни и водят до риск от изкривяване на пазара и още по-голям недостиг на енергийни ресурси. Това смята Кристина Лазарова, съосновател на Brown to Green и председател на борда на директорите на ТЕЦ, в ефира на предаването „В развитие“ Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на събеседника ако се въведе механизъм за ценови праг, това ще бъде изключително непазарен механизъм. „Ако „Газпром“ отказва да доставя газ по политически причини, има ли други доставчици, които биха се съгласили да доставят ресурс на цена, която не ги устройва? Не е ясно как точно ще се прави таван на цената на природния газ при тези условия“, смята тя.

Лазарова добави, че ако се сложи таван на цената на природния газ, не е ясно какво ще стане и с вече сключените дългосрочни договори. „Ако една държава има сключен дългосрочен договор с цена под тавана, какво пречи на доставчика да се откаже от договора в полза на по-високата цена?", пита Лазарова. 

По отношение на облагането на свръхпечалбите, то със сигурност ще отблъсне инвеститорите и компаниите, които са изградили капацитет за производство на енергия, отбеляза гостът.

Според Лазарова Европа от години се готви за зелен преход към по-чиста енергия, но на практика затваря преждевременно мощности, които няма как да замени.

„От много години се говори за производство на електричество само от чиста енергия, но това се прави с план. Ако Европа иска да изключи мощности, трябва да има с какво да ги замести, а в момента не разполага с това. В момента Германия има много мощности, които не могат да се използват, защото са консервирани“, отбелязва тя.

Кристина Лазарова е категорична, че докато не бъдат намерени алтернативи, България трябва да се държи здраво за източниците на енергия, с които разполага.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
То щото поведението на рассия и Катар е много пазарно , та се необходими пазарни мерки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още