IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велизар Величков: До 2024 година цените на биткойн ще са на нива около 20 хил. долара

Има корелация между криптосвета и основните финансови пазари, посочи криптоекспертът

21:45 | 14.09.22 г.

До 2024 година цените на биткойн ще са на нива около 20 хиляди долара, колкото и да звучи песимистично. Това е свързано с нивото на доставка на новоиздадени биткойни. Тази прогноза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Велизар Величков, предприемач и криптоексперт.

Той обясни, че очакванията му са базирани на истoрически данни – "това вече се е случвaло три пъти и ще се случи за четвърти път".

„За добро или лошо има корелация между криптосвета и основните финансови пазари, каза Величков. "Така функционира вече светът и тъй като в САЩ Фед вече увеличават лихвите и това прави парите малко по-ценни, защото инфлацията беше ненормално висока в САЩ. Корелацията между основните пазари и криптопазарите е видима. Биткойн води криптопазара и всички останали алткойни реагират на тези корелации", обясни криптоекспертът.

Според него е нормално е всички явления в света, като скока на инфлацията, например, да влияят все по-силно на криптосвета, който вече не е толкова малък. „Намесени са стабилен брой институционални играчи, които се влияят от световните пазари“, обясни Величков.

Той е категоричен, че биткойнът няма да бъде изместен. „Аз винаги съм гледал на крипто като на нещо дългосрочно, което философски променя света - света на финансите, света на бизнеса. Доверието ще се върне. В това съм сигурен“, коментира криптоекспертът.

Според него етириум е „нещо страхотно, но биткойн ще остане нещо като инструмент за хеджиране“. „Той е малко по-малко волатилен. Ще остане хегемон на криптопазара – малко по-консервативен от всички останали, но малко по-сигурен. Етириум е по-скоро инфраструктурен проект, който има репрезентация като цена, но ще си остане такъв“, отбеляза криптоекспертът.

Защо в момента има сравнително ниско доверие към криптовалутите? Ще расте ли цената на етириума, каквато е пазарната логика? Какви са прогнозите за цените на криптовалутите?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още