IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етерът диша във врата на биткойна за короната на криптокрал

Втората по големина на пазарната капитализация криптовалута завзема пазарен дял от биткойна преди ключовата актуализация на блокчейна си

14:58 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В продължение на години за етера беше само мечта да предизвика на двубой по-големия си брат биткойна. Сега обаче тази амбиция може би става все по-реалистична.

Втората по големина на пазарната капитализация криптовалута завзема пазарен дял от биткойна преди ключовата актуализация на блокчейна си, известна като сливане. То може значително да намали използването на енергия в системата, след като разработчиците го осъществят през идните дни.

Делът на биткойна от криптопазара е намалял до 39,1% спрямо пика си за годината от 47,5% в средата на юни, показват данни на платформата CoinMarketCap, цитирани от Ройтерс. Етерът, от своя страна, е увеличил дела си до 20,5% от 16%.

Претендентът все още е далеч от заемането на първото място сред криптовалутите – събитие, известно в средите като „обръщането“. Той обаче набира инерция: през януари 2021 г. биткойнът бе неоспорим лидер със 72% пазарен дял, докато етерът имаше скромните 10%.

Колкото до цената, сега един етер струва 0,082 биткойна, което е близо до върха от декември 2021 г. и далеч над дъното от 2022 от 0,049 през юни.

„Хората сега виждат етериума като по същество безопасно пространство, тъй като видяха успеха на мрежата“, коментира Джоузеф Едуардс, ръководител на звеното за финансови стратегии на Solrise Finance. „Има постоянство в това как етериумът е възприеман в криптоекосистемата“, допълва той.

Капризният криптопазар

Сливането на етериума, което се очаква на 15 септември (след няколко отлагания), може да доведе до по-широкото използване на блокчейна, като така е възможно да се подкрепи и цената на етера – въпреки че няма нищо сигурно на капризния криптопазар.

Етериумът формира гръбнака на голяма част от визията за Web3, при който главна роля ще имат криптовалутите, децентрализираните финанси и незаменяемите токени – макар че тази визия все още е далеч от реализиране.

Както биткойнът, така и етерът изтриха почти половината от цената си тази година заради притесненията за увеличаването на лихвените проценти от централните банки и състоянието на икономиките. Въпреки това инвеститорите изглежда харесват как изглежда сливането – етерът поскъпва с над 65% от края на юни насам. Биткойнът обаче не е дръпнал много напред за същия период.

„Ще видим привлекателността (на етера) за някои инвеститори, които са притеснени за енергийното потребление“, коментира Дъг Швенк, главен изпълнителен директор на Digital Asset Research. Въпреки това той предупреди, че на етера все още му остава дълъг път, докато стигне биткойна.

Кралят все още е силен

Отслабващата доминация на биткойна при настоящия мечи криптопазар е стъпка встрани от предишните пазарни цикли, когато инвеститорите продаваха второстепенни монети – алткойни – за сметка на по-ликвидния и надежден биткойн.

Свалянето на краля не е лесна задача.

Биткойнът остава най-добре познатата криптовалута. Традиционните инвеститори, които взеха предпазливо участие в криптотърговията от 2020 г. насам, са склонни да се обръщат първо към биткойна като най-ликвиден и широко търгуван токен.

Неговата пазарна капитализация от 427 млрд. долара остава над два пъти тази на етера от 210 млрд. долара, като участниците на пазара твърдо вярват, че първата дигитална валута остава златен стандарт заради ограниченото си предлагане.

Някои пазарни актьори казват, че хватката на биткойна върху кралската корона все още е прекалено силна, дори и да трябва да приеме други претенденти. Така например Хюго Ксавие, главен изпълнителен директор на K2 Trading Partners, казва, че неговото лидерство може да стигне диапазона 50-60% от пазара, ако бичите настроения се върнат на криптопазара, но е малко вероятно да се върне към 70% отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още