IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиан Войнов: Без съдебна реформа България върви към силно автократично управление

Две са възможните опции пред изборите в страната ни – да надделеят реформаторските сили или политики ден за ден, посочи финансистът

11:47 | 29.09.22 г. 1

Основният приоритет в бъдещото управление на България трябва да е промяна в съдебната реформа, защото там нещата излизат извън контрол. Ако те не бъдат реформирани и не се отстранят проблемите, България може да се насочи към силно проявено автократично правителство. За това предупреди в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Юлиан Войнов.

„Ние го виждаме и в момента, но това може да се задълбочи до степен, в която законите няма да представляват някаква бариера, с която всички да се съобразяват“, посочи той.

Войнов очаква две възможни опции пред изборите в България. „Или ще надделеят реформаторските сили, или ние заставаме в едно политическо плато, където политиките ще бъдат ден за ден и няма да има сериозна политическа линия, която да бъде следвана“, смята той.

Войнов предположи, че е възможно „една клика от определени партийни функционери и икономически кръгове да управлява за сметка на всички останали“.

Финансистът е на мнение, че една от причините България да се намира в настоящата ситуация, с всички проблеми в демографската криза, която ни съпътства, с проблемите в здравната реформа, с по-високата инфлация в България, с монополните цени, с картелите, които са в различни браншове на страната – всичко това се дължи на загърбване на нормалното демократично развитие и правно функциониране на българската държава.

По думите му рисковете са в забавен икономически растеж, ако няма работещ парламент, ако не могат да се прокарват законодателни промени.

„Дори и парите, които се очаква да получим по Плана за възстановяване и устойчивост, са обвързани с прокарване на определени законодателни промени. Може би авансовото плащане ще го получим до края на годината, но от там нататък нещата не изглеждат особено розови“, коментира той.

Войнов настоява за политическа зрялост в управляващите, за да се види пред какви предизвикателства е изправена България и да се загърби, поне за кратко, личният политически интерес на политическите играчи.

„Ако не се състави правителство, което да работи за най-належащите задачи, които са ясни, България далеч няма да бъде сред отличниците в ЕС“, категоричен е финансистът.

Юлиян Войнов засегна и проблемите, свързани с енергийните доставки на Европа, в контекста на течовете на газ от „Северен поток“ в Балтийско море. Той предположи, че след тази диверсия по газопроводите на „Северен поток“ може да се очакват и други саботажи от руска страна. 

„Целта на диверсията с пробойните в газопреносната система на „Северен поток“ е да се повлияе негативно върху развитието на енергийните пазари в ЕС, заяви Войнов. – В последните месеци Русия се постара да спъне максимално развитието на европейските икономики, използвайки газа като оръжие. Вследствие на това драстично се вдигна цената на енергоносителите на континента. Но именно заради използването на този инструмент до краен предел, до почти прекратяване на газ в Европа, се намали в значителна степен влиянието на Русия върху европейските икономики.“

Той предположи, че след като заплахата за прекратяване на енергийни доставки от Русия към ЕС вече не върши работа, може да се навреди на европейската инфраструктура при всякакъв вид доставки, свързващи европейския континент с доставчици извън Европа.

На какво се дължи ниският интерес към закупуване на ДЦК на вътрешния дългов пазар? Кои са признаците, че светът навлиза в рецесия? Ще продължат ли централните банки да вдигат лихвените проценти? На какво се дължи високата инфлация – на потребление или на нарушаване на доставките? Какво влияние оказва на икономическия растеж трудовият пазар, който „прегрява“? Какви ще са последствията за британската икономика и пазарите от водената политика от премиера Лиз Тръс?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
ние реално сме в такова... управление на мутрата от Банкя, която най вероятно ще се завърне във власта след няколко дни (не че си е тръгвал де...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още