IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще постигне ли Нетаняху баланс между обещанията си и реалността в коалицията?

Много хора казват, че този път той е по-скоро в състояние на относителна зависимост от своите коалиционни партньори, коментира дипломатът Мирослав Зафиров

15:28 | 03.02.23 г. 1

Отсъства процесът на диалог между Израел и палестинската власт. Въпреки това ситуацията в Израел и в Палестина в момента е по-скоро спокойна. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Мирослав Зафиров, дипломат от кариерата и експерт по Близкия изток.

„Най-важното в момента е връщане на усещането за нормалност и политическа предвидимост”, надява се анализаторът. По думите му новият стар министър-председател Бенямин Нетаняху е в състояние на доста особен вътрешнополитически баланс между това, което той е обещал в предизборната си кампания на своите поддръжници, и това, което е записано в коалиционното споразумение с неговите партньори.

„Много хора казват, че министър-председателят този път е по-скоро в състояние на относителна зависимост от своите коалиционни партньори, което – имайки предвид тяхната политическа визия, прави нещата доста по-сложни да бъдат предвидени”, смята Мирослав Зафиров.

Коментирайки политиката на Израел по отношение на войната в Украйна, той посочи, че Израел вече се е опитал да бъде посредник във войната между Украйна и Русия по времето на мандата на премиера Бенет. „Доколко този опит беше успешен, е трудно да се каже. Очевидно в момента Израел не участва в посредническите усилия, други държави се опитват да имат роля”, посочи международният анализатор.

Що се отнася до това дали биха могли да се възстановят преговорите за ядрената сделка с Иран, Зафиров посочи, че от годините работа в Близкия Изток е забелязал, че ако има нещо, от което хората се притесняват особено много, то това е доста хладният прагматизъм на иранската държава по отношение на много въпроси на войната и на мира, което понякога може да бъде доста притеснително, ако този прагматизъм не е поставен в правилния контекст.

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Този кървавия диктатор, непрестанно воюващ със съседите си, няма ли най-накрая да го махат от власт? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още