IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на употребявани автомобили в България бележи спад за пръв път от години

Потребителите задържат цикъла на смяна на превозното средство заради шока на промяната в цените, посочи Калоян Желев

15:28 | 06.02.23 г. 2

Оскъпяването на новите автомобили доведе до отлив от първичния автомобилен пазар и започна да създава синдром на задържане на настоящите автомобили, на отказ от потребление, докато хората не се ориентират в настоящата пазарна ситуация. Това коментира Калоян Желев, автомобилен експерт, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Удължавайки този цикъл на потребление, автомобилният парк застарява, намалява и вторичният пазар. Намалява и онази част от него, която влиза в България, и там също се забелязва много сериозна диспропорция между търсене и предлагане. Това личи по данните от вторичния български пазар за миналата година, който за разлика от новия, е в спад за пръв път исторически от много години насам", посочи Желев.

Освен това самото предлагане на употребявани автомобили очевидно намаля, което вдига цената, добави гостът.

По думите му хората задържат цикъла на смяна на превозното си средство, защото имат нужда да свикнат с шока на промяната на цените. Наред с това влияние оказва и комбинацията между инфлация и повишаване на цената на финансовия ресурс, коментира гостът. 

В последните години автомобилите вместо да се опростят и да поевтинеят, ставайки по-ресурсоефективни във всяко едно измерение, станаха по-големи, по-тежки и по-сложни, изтъкна Желев. "Това, което мнозина отбелязват за електромобилите - тяхната механична простота - е компенсирано многократно със свръхсложния им софтуер и системите им за управление", каза гостът.

Какви са новините около историческото споразумение между Renault и Nissan и какво следва? Глобалните автомобилни компании с глобален индустриален отпечатък ще бъдат ли подчинени изцяло на европейската политика за зануляване на въглеродните имисии или ще развиват всички технологии? 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: baba_meca... Що ?! Копейкопоклонниците не бехте ли всички заможни , интелекти , високоплатени , незаменими професионалисти , имотни ... ?! ... Кво ще ви съборят едни 80-100к за кола среден клас ... Са бърбориш за велосипеди и градски транспорт ... :))) ... То един приличен байк е около 5к , да не напиша че има и по 12-15к ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
baba_meca
преди 1 година
Ставаме западняци: западни доходи - западни превозни средства- колело, градски транспорт.. всичко е в зелено, както се пееше в една песен, само дето някои си меслеха за долари, а то се оказа колелета, непосилни ток/горива/коли...щото така е зеалено според зелената сделка ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още