IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов международен ред или световен безпорядък създава войната в Украйна?

Няма визия как трябва да изглежда демократичното управление на света, коментира Любомир Кючуков

11:13 | 09.03.23 г. 1

Войната в Украйна създаде международен конфликт, в който се ражда нова конфигурация на силите, но не и нов международен ред. „Човечеството се тресе икономически и политически, защото няма идеята как изглежда един глобален свят“, заяви Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Анализаторът посочи, че когато се говори за новия международен ред, има няколко тенденции. „Първо – не се ражда нов международен ред, руши се старото. Следвоенният международен ред се базира на международни институции и международното право. Те ерозират, но на тяхно място не се раждат нови институции, не се ражда ново право“, смята Кючуков.

Той отбеляза, че няма визия как да се управлява глобалният свят. „Има възможност да се управлява от неизборни субекти, допусна анализаторът. – Другата възможност е да се управлява от един глобален център. Нито една от тези възможности не дава отговор как изглежда демократичното управление на този глобален свят. Докато не намерят отговор тези проблеми, ние ще сме в ситуация на неяснота и на сблъсъци на тенденции“.

Кючуков коментира и отношенията между водещите страни на глобалната сцена. 

„Китай вече ясно и гласно заявява, че има готовност да бъде не само глобален играч, но самостоятелен глобален играч, който няма да се поддава на натиск“, посочи той.

Според него азиатската страна вече има самочувствието, че може да излезе с пълна сила на международната сцена и да претендира за световно лидерство. Той напомни, че като технологично развитие Китай в много отношения е лидер в света в иновациите.

Анализаторът смята, че тенденцията на противоборство за глобално лидерство между САЩ и Китай ще определя динамиката на международните отношения за десетилетия напред.

Кючуков посочи, че агресията на Русия в Украйна преобърна „оптиката на глобалните отношения“. Ако я погледнем през призмата на противоборството между САЩ и Китай, тя снабди и двете страни с важен и зависим партньор, коментира той.

По думите му Русия до голяма степен вече зависи икономически и финансово, като канали за своята икономическа комуникация със света, от Китай, а Европа до голяма степен забрави тезата за стратегическата автономия в сигурността, която преминава през партньорство със САЩ.

Засилва ли се конфронтацията между Вашингтон и Пекин? Заплашват ли новите технологии демокрацията с манипулиране на данни? Надделява ли корпоративното управление над националната държава? Какво да се направи, за да не се дехуманизира човечеството?  

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Зависи от Майдана в Княжевската градина ДГД неправителствените организации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още