IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички документи към КФН ще може да се подават онлайн от есента

Единна информационна система напълно ще дигитализира комисията

22:20 | 14.03.23 г.

Комисията за финансов надзор (КФН) планира да стане напълно дигитална през есента с пускането на своята единна информационна система.
Комисията представя и ново мобилно приложение FSC Mobile, чрез което да информира и да помага на потребителите, когато става въпрос за избор на лицензирани посредници. Това каза Анка Костова, директор „Връзки с обществеността и протокол“ в КФН, в ефира на предаването „Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

„През септември трябва да представим единната информационна система на КФН, която ще доведе до пълната дигитализация на комисията. Начинът за комуникация с поднадзорните лица ще бъде напълно дигитален - всички системи ще преминат в една. Цялата информация, която трябва да бъде представена на надзора, вече ще може да бъде предоставяна напълно дигитално и дистанционно. Всички регистри, включително мобилната апликация, ще бъдат свързани към единната информационна система", обясни гостът в предаването.

Новото мобилно приложение е разработено след обратна връзка от клиенти на услугите на КФН, като са използвани и предложения от браншовите организации. На втори етап ще бъдат добавяни нови услуги и способности, стана ясно от разговора.

Един от акцентите в приложението е проверката по ЕИК или наименование на дадено дружество за това какви лицензи има издадени от КФН. Друга основна възможност е проследяване на жалбите, изпратени към КФН. Всяка жалба ще получава уникален код, чрез който ще може да се проверява на какъв етап е нейното разглеждане и кога може да се очаква резултат, обясни Костова и допълни, че най-много жалби са свързани със застраховането.

Приложението ще има и календар с различните важни дати за КФН, което ще улеснява навременното подаване на документи от застрахователния, осигурителния и инвестиционния сектор.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още