IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристофор Павлов: Запазва се икономическият растеж при редовно правителство

Ще има ли по-ниска инфлация, коментира главният икономист на УниКредит Булбанк

21:42 | 29.03.23 г.

УниКредит Булбанк очаква ръстът на БВП през 2023 г. да остане 1,3%, както в предишната прогноза, но догодина нивото ще е по-ниско ниво от 2,3% при предходна оценка от 3,3%. По-високата инфлация през тази година ще има негативен ефект върху икономиката заради по-ниското потребление, но това се компенсира до някаква степен от забавения ефект от агресивното монетарно затягане по света и в България. Този анализ на най-новите данни за развитието на икономиката направи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк.

"Основният макроикономически сценарий е конструиран с хипотезата, че ще видим края на политическата криза и то много скоро. Има значителна вероятност да се създаде стабилно правителство след изборите през април. При сценарий, в който няма редовно правителство, нещата стават много по-сложни и вероятно ще има корекция в прогнозата за растежа още през тази година", коментира банкерът.

Според него банката не вижда риск от стагфлация през 2023 г. и дори малка вероятност от отрицателен икономически ръст, но анализаторът смята, че това ще зависи и от външни фактори като евентуална ескалация на войната в Украйна, и разпространение на американската банкова криза в Европа.

По думите му предстоят сложни преговори за съставяне на правителство и приоритет за един редовен кабинет ще бъде изготвянето на фискално консолидиран бюджет.

Кристофор Павлов смята, че помощите от публичния за частния сектор през миналата година са били 3% от БВП, отделно от дефицита от 2,8%, и твърди, че това "очевидно не може да се повтори през тази година".

Главният икономист на УниКредит Булбанк посочи, че от значение ще е възможното провеждане на референдум за приемането на еврото. "Руските националисти от "Възраждане" вече са събрали повече от 400 хиляди подписа, което прави провеждането на такъв референдум успоредно с местните избори много вероятно. В момента нагласите на общественото мнение сочат, че обществото е дълбоко разделено и като че ли тези, които са противници на еврото са по-голямата част. Правителството ще има планина за изкачване по отношение на това да убеди българските избиратели в случай, че има такъв референдум, да подкрепят членството на България в еврозоната", заяви Павлов.

Банкерът допусна, че след май месец може да се очаква бърз спад на инфлацията поради технически причини – високите нива от миналата година.

Главният икономист на УниКредит Булбанк предупреди, че структурна пречка за намаляване на инфлацията в страната представляват случаите на компании в сектори с висока концентрация, които „като че ли започнаха да злоупотребяват с ценовата власт, която имат“.

„Какви мерки ще предприеме правителството, за да увеличи конкуренцията в тези сектори на икономиката, които са доминирани от малък брой компании, и в които изкушенията да се злоупотребява с ценова власт са най-големи, предстои да видим“, добави Павлов.

Каква позиция трябва да заеме България при разделянето на руската и европейската икономика? Какво предизвика фалитите в банковия сектор на САЩ? Каква е ролята на дъщерята на Тръмп – Иванка за фалита на Signature Bank? Ще спасят ли регулациите европейските банки?

Повече по темите може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още