IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерките за контрол на цените у нас "сблъскаха" политици с експерти

Според коментатори новият сайт за наблюдение на цените у нас е липса на реални действия за понижения на цените и може да доведе до объркване

11:53 | 25.03.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

След като на няколко пъти срокът за стартирането му се отлагаше, в петък служебното правителство най-накрая представи сайта за наблюдение на цените у нас. Според изявленията идеята на електронната платформа за наблюдение на цените на основни хранителни продукти е да дава информация за пазара на хранителни стоки у нас – от изкупни цени на основни суровини, през цени за внос и цени на едро, до цените в търговските обекти на дребно.

Сайтът, проверките из търговските мрежи и опитът да се стандартизират цените на продуктите обаче предизвикаха отрицателните мнения на редица коментатори на фона на опитите на представители на служебния кабинет да защитят мерките, които са предприели в борбата с високата инфлация в страната.

Опитваме се през различни мерки – информираност, контрол и законодателни мерки, да повлияем и да изправим пазара, коментира по Нова телевизия служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Най-вероятно проблемът е навсякъде по веригата и съвкупността от проблеми от различните звена води до едно необосновано поскъпване.

Всички пазарни играчи са съгласни, че в крайна сметка нещо не е наред, което е добра първа стъпка – проблемът беше идентифициран, заяви той.

Според него новопредставеният сайт дава една много добра информираност за потребителите. „За пръв път той обединява информация от различни институции. Трябвало е от много години да има една обща информационна система по отношение на храните в България и това е началото в нейното изграждане”, подчерта министърът. 

Не разчитаме, че през сайта ще намалим цените, отбеляза обаче той. През него можем да наблюдаваме процесите и тенденциите. Ако на сайта цената на едро пада, но на дребно продължава да се качва – виждаме, че има изкривяване по веригата, обясни Никола Стоянов. Друга функционалност, която има сайтът е, че на него има директна връзка към места, към които могат директно да се подават сигнали. Отделно има и информация за контролните дейности – за всички проверки, които са извършени и от коя институция. 

Търговските вериги все още не подават данни към сайта, тази опция е дадена от вчера. Очаквам от понеделник-вторник поне 15-20 от търговците да започнат да качват цените си, обясни министърът.

Никола Стоянов коментира и идеята за таван на надценката. „За това трябва промяна в закона. Наистина разчитам, че това ще е в дневния ред на депутатите и това ще е първото нещо, с което ще се заемат ”, каза той.

„Ще искаме от всяка продуктова група да има един-два артикула да са на ниски цени с много ниска надценка, така че потребителите, които са в затруднено положение, да могат да пазаруват по-евтини стоки, а пазарът да бъде минимално изкривен“, обясни Стоянов. Той добави, че това ограничение в надценките ще важи за търговци от един праг нагоре и няма да засегне малките магазини. 

Служебното правителство прави всичко възможно да провери дали има нелоялни практики при формирането на цените на храните. Това заяви и вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му кабинетът търси баланса и разговор с търговските вериги.

„Във фокуса на служебния кабинет в момента е темата с цените на храните. На първо място, не можем да намерим обяснение защо някои продукти в България са по-скъпи в абсолютни стойности, отколкото в Австрия и Германия например“, добави Пеканов.

Той обясни, че именно заради това служебното правителство прави всичко възможно да види дали има неправилни практики, дали регулаторите могат да бъдат по-активни. Той допълни, че смисълът от правителствения сайт за сравнение на цените на основни хранителни продукти е доста сериозен.

В същото време обаче Петър Ганев, старши икономистът на Института за пазарна икономика, коментира пред bTV, че сайтът по-скоро би довел до обърквания.

Относно проверките на КЗК той посочи, че дебатът се води така, сякаш у нас има само големи вериги. Проверяват се продукти, които ги има само там.

„Обосновката на проверките малко ме озадачава. Има малко анализ - че цените на енергийните суровини са тръгнали вече надолу, а не се вижда рязка промяна в цените на храните. Цитират се изказвания, които в голяма степен звучат доста безобидно, но според КЗК са лоши и започват атакувания. Това според мен ще доведе до мълчание от производители и търговци. Не съм убеден, че диалогът между държавата, производителите и веригите няма да стане още по-забатачен“, посочи Петър Ганев.

Според него сега малките хранителни магазини имат шанса да свалят цените и да привлекат повече потребители.

Бившият шеф на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов определи сайта като такъв с кухи към момента формули и липса на реални действия за понижение на цените.

„Това е опит да се систематизира информация, която не води нито до повишаване, нито до намаляване на цени“, посочи още той и припомни, че няма как да се стигне до нормативни промени без работещ парламент.

„Диалогът, който е проведен много отдавна вече в страни като Франция, Гърция и Испания, доведе до застопоряване на цените на основни хранителни продукти за определен период от време. Този диалог го нямаше тук, липсват реални действия“, посочи Маргаритов, а по-късно допълни, че няма и адекватни реакции.

Да се опитаме да администрираме и стандартизираме цени е мисия невъзможна. Няма как да се случи подобно нещо. Това заяви по Нова телевизия и банкерът Левон Хампарцумян.

По думите му подобна система не работи добре. „За подобно нещо са правени опити в комунистическата система. Но това не работи добре. Асортиментът става малък, а качеството пада. Опитите на държавата с проверки и сайт за цени са популистични и безплодни опити да покажат загриженост за населението и народа. Но резултатът е, че цените са такива, каквито са”, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 25.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
нацъкаха в цялата страна супермаркети и хипермаркети на 4-5 вериги . yтрепахa търговията на дребно във всички големи градове , дет щото останаха магазинчета им плющaт актове за квото се сетиш . по веригите не пипат , щот в маркетинговите и рекламните отдели на партийни другари снахи и зетьове . големите извиват ръцете на всеки който понечи да им слугува . са проблем имало ... :))) ... верно ли има ?! Бащицата кво рече за икономиката ?! 200 фирми требе да има в икономиката ни и офффчари ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още