IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Димитров: Електронната идентификация е ключ към дигиталната промяна

Трябва без отлагане да се премине към изграждане и внедряване на лични карти с чип, съветва председателят на съвета на директорите на „Евротръст Технолъджис“

15:56 | 08.06.23 г.

Електронната идентификация е един от ключовите инструменти, за да имаме дигитална трансформация. Това е концепция, която предоставя достъп на хората до услуги онлайн, както и да могат еднозначно да се идентифицират, за да упражнят правата си за достъп до услуги от държавата или в частния сектор. Националната схема за идентификация, установена от Европейската комисия, дава възможност на българските граждани не само да се идентифицират в рамките на нашата държава за публичните услуги, но и трансгранично във всяка страна членка на ЕС. Това коментира в предаването „Бизнес cтарт“ на Bloomberg TV Bulgaria проф. Георги Димитров, председател на съвета на директорите на „Евротръст Технолъджис“.

„Това означава, че българите със своят електронен идентификатор ще имат достъп до услугите на испанските митници, германската данъчна система и до всякакъв вид услуги зад граница“, поясни той.

По думите на проф. Димитров мобилната идентификация е възможно най-достъпният инструмент, тъй като без да има необходимост от специални умения и познания с два клика да може да установи самоличността, така както би станало с личната карта.

Той подчерта, че навлизането на дигитализацията променя финансовия модел, по който се събират държавни такси за различни услуги, и потвърди, че при използването на електронни административни услуги ще се намали броят на държавните услуги, които гражданите ще търсят. „Факт е че електронните услуги ще доведат до намаляване на прихода от такси“, посочи проф. Димитров.

Според него един от основните проблеми при предоставянето на финансови услуги онлайн е изпълняване на задълженията по мерките срещу пране на пари, като националната схема за идентификация дава законен метод, по който гражданинът дистанционно да бъде регистриран и услугата да бъде предоставена.

„Много е важно за цялата система на вътрешния пазар на ЕС, гражданите да имат лични карти с чип, тъй като те позволяват по-лесно придвижване и по-голяма сигурност дори при идентификация. Така че този модерен инструмент трябва без отлагане да се приеме и да се премине към неговото изграждане и внедряване“, съветва проф. Димитров.

Къде възможностите на изкуствени интелект помагат за надграждането на удостоверителните услуги? Стават ли по-ефективни услугите на държавната администрация? Каква е политиката на  Министерството на електронното управление?

Повече за развитието и ползите от първата национална схема за идентификация, внедрена у нас, ще разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ можете да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още