IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са промените в Закона за етажната собственост за по-добро управление на сградите?

Как да се администрира енергийната ефективност в многофамилните жилища, коментират Иван Марчев и Павел Миланов

21:30 | 09.06.23 г.

Бъдещите промени в Закона за етажната собственост ще улеснят управлението на сгради и ще помогнат на колективното управление да вземе решения. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Иван Марчев, председател на Асоциация на дружествата управляващи етажна собственост (АДУЕС).

„Новите правила в Закона за етажната собственост са много на брой и са изключително наложителни. Надяваме се те да бъдат приети в новия парламент“, посочи той.

Марчев подчерта, че промените се налагат, защото в етажната собственост процесите отнемат много усилия и стават все по-трудни решенията на общите събрания. „С приемането на новите текстове от предложения законопроект, голяма част от тези трудности ще бъдат преодолени. В това число свикването на общото събрание, вземането на решение, намаляването на кворума, спадането на някои мнозинства“, изброи той предизвикателствата при управлението на многофамилните сгради.

С предвижданите промени в Закона за етажната собственост отпада отлагането за следващия ден на събрание на етажната собственост, което не е събрало кворум, а то ще се провежда с един час отлагане. Въвежда се и регистър на дружествата, управляващи етажна собственост, като регулирането на тези компании ще повиши доверието на потребителите. В духа на дигитализацията в закона е предвидена възможност събранията да се провеждат чрез видео конференция, както и да се гласува за или против определени решения чрез декларация, подадена лично или онлайн с електронен подпис. Намалява се и мнозинството за вземане на решения, включително за инвестиции в енергийна ефективност в многофамилните сгради - от 67 на 51% идеални части, което ще улесни значително процеса.

Марчев обясни, че едно от най-големите предизвикателства в управлението на етажната собственост е незаинтересуваността на част от собствениците, която пречи на колективното мнозинство да вземе решенията и да организира стройно управление. „Много собственици не желаят да се занимават с това и дори не присъстват на общите събрания. Друг проблем е свързан с несъбираемостта на вноските. Затруднена е и добрата поддръжка на сградите“, напомни той. Според него един ремонт, който се отлага с години, накрая излиза много по-скъп, отколкото ако се направи навреме.

„Във вида, в който са предложени промените на закона, те вече имат логика. В предишното предложение имаше възможност и за неприсъствени общи събрания, но след много възражения и от наша страна това отпадна“, посочи Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост (АРОЕС).

Той коментира връзката на управлението на етажната собственост с Плана за възстановяване и устойчивост що се отнася до енергийната ефективност на сградите. По думите му тя е много спорна. „Ако искат наистина да има някакъв интерес към усвояване на средства за енергийна ефективност, следва да се заложи някакъв минимален процент за администриране на дейността, за да имат интерес и обикновените, и професионалните управители, да хвърлят този допълнителен труд. Ние не тръгваме със стимулите, а с глобите. За мен това е грешна позиция", категоричен е Миланов.

Той е на мнение, че реформа, с която да се върви по пътя на енергийната ефективност, трябва да има, за да има повече енергийно ефективни сгради, след като Европейската комисия е заложила цели – до 2050 година повече от половината сгради у нас да бъдат енергийно ефективни. Миланов напомни, че това е част от Зелената сделка.

"За момента не ми е известно да има банкови продукти, с които да се предлагат кредити на етажна собственост, а има нужда от такива продукти, настоява Марчев. – Надявам се банките да обърнат внимание на този пазарен сегмент, предвид необходимостта от навременна поддръжка на сградите, а и за енергийното обновяване и енергийната ефективност."

Иван Марчев коментира и възможността за изграждане на зарядни станции за електромобили с персонализирани точки на територията на многоетажната собственост, която той определи като особено необходима, предвид съществуващата до момента практика да се черпи електричество от общия електромер.

Трябва ли собствениците, които не живеят в имота, да плащат такси за поддръжка? Каква е промяната, предвидена в проектозакона в тази връзка?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още