IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Йоцов: Европа е по-близо до рецесия от САЩ

Ще минат години, преди икономиката на Европа да се адаптира и да може да поеме по-високите цени, каза анализаторът

17:00 | 23.08.23 г.

Забавянето на икономиките в Европа е основен проблем за България на фона на войната в Украйна и забавянето в Китай. На практика Европа е с единия крак в рецесия, а нашите основни пазари са там. Това коментира доц. д-р Виктор Йоцов, преподавател в катедра "Финанси" в УНСС, в предаването „В развитие“ по  Bloomberg TV Bulgaria.

Директният ефект е върху темповете на ръст, тъй като износът в добри години е бил основният фактор за растеж. В същото време българската икономика не може да разчита на вътрешното потребление заради ниското ценово равнище в сравнение с Европа, обясни той.

Оптималният икономически растеж за България за тази година е 1,5%. Износът ни се крепи на специалната военна продукция. Без този износ темповете със сигурност щяха да бъдат отрицателни, каза гостът.

В сравнение с Европа, САЩ са доста по-стабилни. Те са по-далеч от рецесия, отколкото е Европа, посочи анализаторът. „Това можеше да се очаква предвид факта, че всички проблеми, произлизащи от войната в Украйна, засягат първо европейските страни“, коментира той. 

„Ще минат доста години, преди икономиката на Европа да се адаптира и да може да поеме по-високите цени, след отказа да използва енергийни източници от Русия“, каза Виктор Йоцов. 

По думите му няма тенденции за овладяване на конфликта в Украйна, а напротив - рисковете за неговото задълбочаване са по-големи, което предполага, че и средата ще остане нестабилна поне до края на годината.

„Търговския дефицит с Русия е намалял до 8,7 млрд. евро заради намаления внос на енергийните ресурси, което може да се разглежда като негативна новина, защото Европа дълги години разчиташе на сравнително евтин внос на енергийни ресурси от Русия, но сега цяла Европа трябва да се пренасочат към други ресурси, които са значително по-скъпи, което ги прави по-малко конкурентоспособни“, обясни гостът в предаването.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още