IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преслав Китипов: Натискът върху акциите ще продължи с изтеглянето на ликвидност от пазарите

Дойде ли времето на инвестиции в облигации, коментира председателят на Института на дипломираните финансови консултанти

20:45 | 05.09.23 г.

В момента се намираме в период на изключително висока инфлация и изтеглянето на ликвидността от пазарите, което се наблюдава сега, съвсем логично доведе до лош месец. Сякаш всички повярвахме, че това е началото на един мечи пазар. С продължаването на изтеглянето на ликвидността неминуемо натискът върху акциите ще продължи. Тази прогноза в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Преслав Китипов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти.

Той смята, че Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) са под натиск също, но в обратна посока – да не увеличават повече лихвите.

Китипов посочи, че развитието на изкуствения интелект обуславя ръста в цената на акциите на S&P 500 през тази година. Според него това е фундаментален пробив в технологичния сектор и дори в човешкия живот.

„Реалистично е инвеститорите да спечелят от пазара на акции в момента, защото компаниите, в стремежа си да максимизират печалба, започнаха да вдигат цените над инфлационните. Това ще бъде коригирано от пазара – търсенето и предлагането ще го нормализира“, коментира той.

Китипов заяви, че към момента облигациите не са за подценяване, защото различните стратегии предполагат различна срочност, а не просто спекулация. Трябва да насочим вниманието си натам, защото облигациите, или поне част от тях, дават доста добър потенциал“, е мнението на финансовия консултант.

По думите му все по-важно за европейския инвеститор е да гледа към пазара и в контекста на това, че еврото е втората резервна валута. Той обърна внимание, че съществуват взаимодействия и корелация между акциите и облигациите.

„В Европа имаме по-широки възможности като инвеститори по простата причина, че в определени класове активи, които се предлагат от американска страна, ние не можем да инвестираме, смята Китипов и предупреди, че най-атрактивните облигации като доходност крият валутен риск. – Голяма част от тези книжа са емитирани от държави, които не са членки на еврозоната, тоест не използват еврото за своя валута.“

Защо този септември е изключение за капиталовите пазари? Какви са изводите за тренда при американските и европейските акции в сезона на отчетите? С „пренадути“ цени ли са акциите? Променя ли се съотношението 60 към 40 акции облигации и ще има ли корекции на пазара? Намалява ли ролята в паричната политика на централните банки заради динамиката на енергийните пазари?

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още