IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андон Симеонов: България вече не е евтина IT дестинация

Трябва да се помисли как да бъде развит наличния талант у нас, заяви Андон Симеонов от Soft Serve

12:20 | 17.09.23 г. 4

България никога не е била много евтина дестинация, предлагаща IT таланти, а съпоставена с останалите държави от Източна Европа като Румъния, Полша и Украйна има много по-малко кадри. Това каза Андон Симеонов, Soft Serve, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

В тази връзка най-полезно би било ако успеем да развием не само София като център, а и останалата част от държавата, коментира той.

IT браншът в България няма да се развива с темповете от последните години, защото и световната икономика не расте по същия начин. Вече не говорим за цена, защото България вече не е евтина дестинация. Това вече не е актуално, макар да се споменаваше назад във времето, добави гостът. "Говорим за добавена стойност. Ние вече имаме знаещи хора, които могат да помогнат на дадени организации като добавят стойност", посочи той.

"По принцип във времето, ако гледаме Източна Европа – защото аз имам поглед върху Полша, Румъния, Украйна и България, България никога не е била много по-ниска като цена от останалите държави. Това, което обаче е може би сериозна област, върху която трябва да се замислим, е как да развиваме този талант, който имаме. Защото другите държави - Полша, Румъния, Украйна - са много сериозни като брой хора и таланти“, заяви той.

От собствения си опит при откриването на представителства във Варна, Бургас и Пловдив гостът посочи, че най-важното условие да се развият успешно регионалните градове е да разполагаш с т.нар. "синиър хора", тоест знаещи и можещи, опитни хора. "Разбира се, Covid спомогна, защото хората се върнаха по домовете си и имаше възможност въпросните опитни специалисти да се пръснат по места в страната и да отидат там, където има нужда от тях. А около тях вече се развиха способностите на останалите хора. Няма как да научиш един неопитен, т.нар. "джуниър човек", без до него да има някой, който да му показва кое как се прави". 

В Soft Serve в България в момента работят 600 разработчици, като тайната на успеха в привличането на качествени кадри е да се допринася към развитието на общността и екосистемата, сподели гостът.

След войната доста от служителите в Украйна са преместени в България, като голям принос за успешното извършване на тази промяна е изиграло сътрудничеството на община Бургас. "Такова сътрудничество между бизнеса и местната власт е според мен за пример", заяви Симеонов.

Целия разговор може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Последна актуализация: 11:53 | 17.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
alexiG
преди 4 дни
На сутринта с колата, отиват на полето, за да му връчат фенера.Бай Иван като ги видял отдалече и хвърлил косата, развързал греблото и хукнал да бяга.- Чакай, бай Иване, стой!Бай Иван тича и не се обръща.- Стой, бе бай Иване, почакай!- Ще стоя аз.. че да ми вържете фенера за онази работа и да работя и нощна смяна..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
alexiG
преди 4 дни
Вечерта дошъл шефът, погледнал и казал:- Добре, бай Иване, справил си се! Два пъти повече си окосил! Ама ти губиш време да събираш окосеното с греблото. Я да ти вържем едно гребло на *** и каквото окосиш, ще го събирашведнага и още по-добри постижения ще достигнем!Вързали му едно гребло на *** и наш бай Иван станал като комбайна коси наляво и надясно, събира материала с греблото.Решили да го направят ударник и да го наградят с газов фенер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
alexiG
преди 4 дни
До: alexiGОтива шефът вечерта и гледа - ливадата окосена.- Браво, бай Иване, добра работа си свършил! Ама я виж сега - косенето е много нерационално, щото ти замахваш два пъти - наляво и надясно, а косата коси само на едната страна. За да нямапразен ход, предлагам да ти вържем още една коса, обърната наобратно. Така ще косиш и наляво, и надясно и няма да има празен ход и ще дадеш по-добър резултат!На другия ден му вързали още една коса наобратно и почнал бай Иван да работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
alexiG
преди 4 дни
Най-добрия косачВ едно ТКЗС закъсали с изпълнението на плана. Отишъл шефът при най-добрия косач - бай Иван и му рекъл:- Бай Иване, ти си най-печения тука и най-добре работиш. Дай да ти направя едно измерване, та да видим колко най-много можеш да окосиш и да те дадем за пример на всички, та да работят катотебе, и да може да станем и тая година първенци в социалистическото съревнование. Можеш ли да окосиш ей тая, най-голямата ливада до довечера?- Абе ще се помъча, началник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още